3/12/23

Αυτοψία στην "κερκόπορτα" του Αγίου Όρους. Το άβατο έχει στην πράξη καταργηθεί.


 

Αυτοψία στην "κερκόπορτα" του Αγίου Όρους. Το άβατο έχει στην πράξη καταργηθεί.


Κομίτσα Χαλκιδικής. Σύνορα Αγίου Όρους. Αύγουστος 2023.
Δείτε το βίντεο. 
https://youtu.be/QABvvP4dED8

Οι πινακίδες γράφουν:
- Απαγορεύεται η είσοδος στους πάντες.
- Η διάβαση από το σημείο είναι λαθραία και τιμωρείται από το νόμο.
- Απαγορεύεται η προσέγγιση σκαφών άνευ ειδικής αδείας.
- Απαγορεύεται η παραμονή προσώπων άνευ διαμονητηρίου. Κάθε παράβαση επιφέρει σοβαρές ποινικές κυρώσεις.
- Απαγορεύεται η είσοδος γυναικών.

Τα παραπάνω είναι η "θεωρία". Η "πράξη" είναι διαφορετική.

Στη πράξη όπως φαίνεται και στο βίντεο της αυτοψίας ο οποιοσδήποτε μπορεί να περάσει ένα τοιχίο μισού μέτρου. Ο συρμάτινος φράκτης έχει άνοιγμα. Το μονοπάτι μέσα είναι καθαρό. Το σημείο δεν φυλάσσεται καθόλου.

Μετά από λίγα μέτρα ξεκινά αμαξωτός δρόμος όπου παραλαμβάνονται με τζιπ οι λαθραία εισελθόντες σε μια προνομιούχα κατάσταση σε αντίθεση με τους φυσιολογικούς ανθρώπους (και τους αγιορείτες) που μπαίνουν με το καραβάκι από την Ουρανούπολη προς Δάφνη και τη σχετική άδεια. Οι "VIP" (π.χ. οι επαναλαμβανόμενα λαθραίως εισερχόμενοι δημοσιογράφοι και λοιποί "ρωμαλέοι" υποστηρικτές κατάληψης) μπαίνουν και βγαίνουν με θαλάσσια σκάφη για ταχύτητα και άνεση αναλόγως τον καιρό και χωρίς τον τυπικό για όλους τελωνειακό έλεγχο.

Από το σημείο έχουν την δυνατότητα να μπουν στο Άγιο Όρος χωρίς κανείς να το γνωρίζει:
- όποιος θέλει να μπει χωρίς διαμονητήριο χωρίς να γνωρίζει η Ιερά Κοινότητα και η αστυνομία για την είσοδό του.
- όποιος φυγόποινος ή δραπέτης φυλακών θέλει να κρυφτεί από τις αρχές.
- νέο ανθρώπινο δυναμικό για τις καταλήψεις, ώστε να γιγαντώνονται οι καταλήψεις στο Άγιο Όρος.
- όπλα και εκρηκτικά για ενίσχυση καταλήψεων
- πράκτορες ξένων κρατών και δολιοφθορείς.
- υποστηρικτές καταληψιών, ομάδες κρούσης για να συγκρουστούν με την αστυνομία
- γυναίκες και όποια-όποιος επιθυμεί

Από το σημείο έχουν την δυνατότητα να βγουν από το Άγιο Όρος χωρίς κανείς να το γνωρίζει:
- αρχαιοκάπηλοι μεταφέροντας στα κρυφά κλεμμένα αρχαία αγιορείτικα κειμήλια
- λαθρέμποροι αγιορείτικων προϊόντων χωρίς τελωνειακές διατυπώσεις
- καταληψίες αγιορείτικων κτηρίων για ξεκούραση, προμήθειες ενίσχυσης κατάληψης και φονταμενταλιστική προπαγάνδα σε ομιλίες εκτός Αγίου Όρους.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει καταργήσει το άβατο στη πράξη και εξυπηρετεί αυτούς που ουρλιάζουν ολημερίς πως δήθεν, αν απομακρυνθούν από το Άγιο Όρος, το άβατο θα καταργηθεί και θα "πέσει" το Άγιο Όρος. Το Άγιο Όρος έχει ήδη "πέσει" και οι καταληψίες εξυπηρετούνται από αυτό το γεγονός. Όλη αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί την ανατροφοδότηση των καταλήψεων με νέα εφόδια, πολεμοφόδια και έτοιμο για βιαιοπραγίες ανθρώπινο δυναμικό. Μαζί με αυτούς μπορεί να μπει και να βγει όποια και όποιος θέλει ελεύθερα. Ας μην κρυβόμαστε.

Όσο για τις ποινές, που αναφέρουν οι πινακίδες, είδατε ποτέ να τιμωρείται κανείς;
Όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε κανένας, αλλά η ατιμωρησία τους ενθαρρύνει να επαναλαμβάνουν την παρανομία τους και να δημοσιεύουν βίντεο με περηφάνεια στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα συμπαρουσιαστής εκπομπής προέδρου κόμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης κατέγραψε και δημοσίευσε τις οδούς της παρανομίας πολλές φορές. Την μια φορά μπήκε λαθραία χερσαίως και πήγε στο κατειλημμένο κτήριο της Μονής μας με τζιπ, και την άλλη δημοσίευσε ότι μπήκε και βγήκε με θαλάσσιο σκάφος λαθραίως, αφού πριν είχε πρόσβαση στα κειμήλια της Μονής, χωρίς να γίνει κανείς έλεγχος από τις τελωνειακές αρχές για το τι κουβαλάει μαζί του. Και μπαινοβγαίνουν λαθραίως, και δεν τιμωρείται κανείς, και επαναλαμβάνουν τις πράξεις τους και τις δημοσιεύουν με περηφάνεια πως κάνουν κάτι σπουδαίο, δείχνοντας δημοσίως στο διαδίκτυο τον τρόπο για να παρανομήσει ο καθείς παράνομος τυχόν φυγόποινος, λαθρέμπορος, αρχαιοκάπηλος και άλλοι. Κανείς δεν ξέρει ποιος μπαίνει, ποιος βγαίνει, τι κουβαλά, τι φέρνει, τι λεηλατεί, τι κλέβει.

Η φήμη αυτής της κερκόπορτας της ανομίας προφανώς διαδόθηκε διεθνώς. Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, το 2017 στην παραλία της Κομίτσας συνελήφθη από την αστυνομία ο διεθνώς καταζητούμενος Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ με την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω ηλεκτρονικού νομίσματος bitcoin. [1] [2] Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα αντέδρασε έντονα [3]. Ελληνίδα αρχηγός κόμματος και δικηγόρος ανέλαβε την νομική υποστήριξη του Βίνικ. [4] 

Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πως ένας τέτοιος πάμπλουτος άνθρωπος διάλεξε από όλα τα μέρη της γης, όπου θα μπορούσε να κάνει πολυτελείς διακοπές, την Κομίτσα Χαλκιδικής. Δημιουργούνται ερωτήματα. Μήπως ήταν σε αναμονή ώστε, αν μάθαινε πως τον καταζητούσαν, να εξαφανιζόταν μέσω της, διπλανής στο κατάλυμά του, κερκόπορτας του Αγίου Όρους φορώντας ράσα και προσποιούμενος τον μοναχό, χωρίς ποτέ κανείς να καταγράψει τα στοιχεία του διαβατηρίου του; Μήπως είχε συνεργάτες για παράνομες οικονομικές δοσοληψίες στο Άγιο Όρος; Εμείς δεν ξέρουμε, παρά μόνο ότι δημοσιοποιούν οι δημοσιογράφοι. Ένα είναι σίγουρο. Πως αυτή η κερκόπορτα πρέπει να κλείσει. Δεν θα πρέπει να δίνονται δυνατότητες σε εγχώριους και ξένους εγκληματίες ούτε να δημιουργούνται υπόνοιες για παρανομίες. Δεν ταιριάζει με την ησυχαστική φύση του Αγίου Όρους. Αλλιώς αν παραμείνει αφύλακτη αυτή η δίοδος, τότε το άβατο θα παραμένει στην πράξη καταργημένο.

αρχιμ. Βαρθολομαίος
Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου
Άγιο Όρος