15/4/11

Δύο βυζαντινές εικόνες των Αποστόλων Παύλου και Ιακώβου, εικόνες οι οποίες χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου αιώνα επέτυχε να ανακτήσει από τη Γερμανία η Εκκλησία της Κύπρου και σύντομα θα μεταφερθούν στην Κύπρο.


Οι δύο εικόνες, πού είναι έργα της Σχολής Αγιογραφίας του Αγίου Ηρακλειδίου (στο Πολιτικό Λευκωσίας), εντοπίστηκαν στη γερμανική πόλη του Ντίσελντορφ τον περασμένο Φεβρουάριο.


Οι εικόνες προέρχονται από ναό ή μοναστήρι στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξήχθησαν παράνομα προς τις ευρωπαϊκές αγορές, με σκοπό την πώλησή τους, μετά τη βεβήλωση και λεηλασία των χριστιανικών μνημείων από τούς Τούρκους εισβολείς το καλοκαίρι του 1974, όπως και χιλιάδες άλλες εικόνες.

Μετά από ενέργειες της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου για τα Μνημεία και την Τέχνη, μετέβη προχθές στο Ντίσελντορφ ο Επίσκοπος Νεαπόλεως, Πορφύριος, Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, όπου και παρέλαβε τις δύο εικόνες.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για την ακριβή ταύτιση του μνημείου προέλευσης των δύο εικόνων και, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως να προέρχονται από την κατεχόμενη Μονή του Αγίου Αναστασίου στην Περιστερωνοπηγή Αμμοχώστου.
http://www.sigmalive.com/news/local/373203