3/12/11

Εορτή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου


Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011, το εσπέρας θα χοροστατήσει και κηρύξει στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αγίου Σάββα Λευκωσίας.

Ο Θεοφιλέστατος Eπίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αγίου Σάββα Λευκωσίας.



-------------------------------------------------------

Σύντομος βίος του Αγίου Σάββα

Ο Άγιος Σάββας γεννήθηκε το 439. Καταγόταν από την κωμόπολη Μουταλάσκη της Καππαδοκίας και ήταν γιός ευσεβών γονέων του Ιωάννη και της Σοφίας.

Από τη νεαρή του ηλικία είχε έφεση προς την ησυχαστική ζωή και έτσι από μικρό παιδί εισήλθε στο Μοναστήρι των Φλαβιανών. Εκεί παρέμεινε μέχρι την ηλικία των δεκαέξι χρονών και ακολούθως θέλησε να αγωνιστεί κοντά στο Μέγα Ευθύμιο, ο οποίος, όμως, τον συμβούλευσε να πάει στην Ιερά Μονή του αγίου Θεοκτίστου, λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Ο άγιος Σάββας υπάκουσε τον Μέγα Ευθύμιο και πήγε στην Ιερά Μονή του Θεοκτίστου, όπου έζησε εργαζόμενος τις εντολές του Κυρίου. Η έντονη ασκητική ζωή και οι αγιοπνευματικές αρετές, που κοσμούσαν το μέγεθος της προσωπικότητάς του, προκαλούσαν το θαυμασμό του Μεγάλου Ευθυμίου σε τέτοιο σημείο, ώστε αυτός ο μεγάλος ασκητής να αποκαλεί τον άγιο Σάββα παιδαριογέροντα.

Με την πάροδο του χρόνου, ο ευσεβής πόθος του Αγίου Σάββα να ασκητέψει κοντά στον Μέγα Ευθύμιο πραγματοποιήθηκε. Οι δύο αυτοί ασκητές έφευγαν τις περιόδους των νηστειών προς τις ερήμους, για περισσότερη προσευχή και αγώνα.

Ο Άγιος Σάββας έκτισε την περίφημη Λαύρα, όπου προσείλκυσε πολλούς μοναχούς.

Εκοιμήθη την 5η Δεκεμβρίου του 532, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του.

Ιερός Ναός Αγίου Σάββα Λευκωσίας...

Επιμέλεια: Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος.

--------------------------------------------------------------------

Οι άγιοι της Εκκλησίας

Εν μέσω θλίψεων δοκιμασιών, αλλά και του μαρτυρίου, ανέβηκαν σε ύψη τελειώσεως οι άγιοι που λάμπουν στο Ορθόδοξο χριστιανικό στερέωμα της Εκκλησίας μας. Τιμούμε τον Άγιο Σάββα τον Ηγιασμένο, τον Άγιο Αναστάσιο και τον Άγιο Διογένη. Η ακτινοβολία των Αγίων μέσα από τη θεάρεστη ζωή, το έργο, τα θαύματα και το μαρτύριό τους, αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους όλων των εποχών και αποτελεί οδοδείκτη για την εν Χριστώ πορεία και σωτηρία του κάθε ανθρώπου προσωπικά. Η υπομονή στις δοκιμασίες της ζωής, όπως συνέβη με τον Άγιο Σάββα, καθώς επίσης και η βαθειά πίστη όπως ήταν εκείνη που επέδειξε μπροστά στη μεγάλη ασθένειά της η συγκύπτουσα γυναίκα, καταξιώνουν τον άνθρωπο ως χαριτωμένη εικόνα του Θεού που ακτινοβολεί και ανοίγει φωτεινούς ορίζοντες που παραμένουν σε σταθερές ουράνιες και αιώνιες. Οι αρετές αυτές εκτοξεύουν τον άνθρωπο και τον ανεβάζουν εκεί όπου γεύεται μιας ανεπανάληπτης αρχοντιάς που δεν φθείρεται ούτε και εξανεμίζεται. Αγαπητοί αδελφοί, το παράδειγμα της συγκύπτουσαν γυναίκας που μετά τη θεραπεία της από τον Κύριο «παραχρήμα ανορθώθη και εδόξαζε τον Θεόν», αλλά και του Αγίου Σάββα που καταξιώθηκε ν΄ ανεβεί στα ύψη της Αγιότητας ας γίνει η πιο σταθερή πραγματικότητα στη ζωή μας. Ο πόνος, η θλίψη, η ασθένεια, ακόμα και ο θάνατος σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να λυγίζουν τον άνθρωπο που είναι οριζοντιωμένος στην κοινωνία της αγάπης του Θεού. Οι ουράνιοι προσανατολισμοί του προσφέρουν τη θεία εκείνη βοήθεια που τον καθιστούν ικανό να ξεπερνά τις όποιες πνευματικές και σωματικές δοκιμασίες της ζωής και να αναφωνεί σε κάθε στιγμή της ζωής του: “Ευλογημένο το όνομά Σου Κύριε”.

Χριστάκης Ευσταθίου, Θεολόγος