Ολοκλήρωσε τις εργασίες της η 10η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής
Σε πλήρη ανασυγκρότηση με την σημαντικότατη συμβολή της Εκκλησίας της Κύπρου προχωρεί το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής (ΣΕΜΑ) ύστερα από την μεγάλη κρίση την οποία διήλθε τα τελευταία χρόνια. Οι εβδομήντα σύνεδροι που έλαβαν μέρος στις εργασίες της 10ης Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διήμερο στην Πάφο
παραδέχονται ότι ο ρόλος της Κυπριακής Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής (ΣΕΜΑ) μετέχουν οι τέσσερις Χριστιανικές Οικογένειες, των Ορθοδόξων, των Λατίνων, των Λουθηρανών και των Προχαλκηδονίων.
Στις εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως συμμετείχαν οι Μακαριώτατοι Πατριάρχες Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος και οι Πρόεδροι των Χριστιανικών Οικογενειών του Συμβουλίου ο Αρμένιος Πατριάρχης Καθόλικος Αράμ, ο Αρχιεπίσκοπος της Μαρωνιτικής Εκκλησίας της Αντιοχείας Μπούλος Μάταρ και ο Επίσκοπος της Ευαγγελικής Λουθηρανής Εκκλησίας της Ιορδανίας Μουνίμπ Γιουνάν καθώς και τα λοιπά Μέλη του Συμβουλίου, από τη Συρία, το Λίβανο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Στη Συνέλευση παρευρέθη και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος απεύθυνε προς τους Συνέδρους χαιρετισμό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Το Συμβούλιο καλείται σήμερα να διαδραματίσει ένα αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή μιας και οι διαδραματιζόμενες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την «Αραβική Άνοιξη» και τις εκτεταμένες εξεγέρσεις καθιστούν τον ρόλο των Εκκλησιών πολύ σημαντικό όχι μόνο στον εκκλησιαστικό τομέα αλλά και στον κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό. Ο πολιτικός, μάλιστα, μετασχηματισμός στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχει ως μία από τις συνέπειες, την μετανάστευση των πιστών από την περιοχή.
Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, πρόεδρο της Γενικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου, «η χριστιανική παρουσία σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι αυτή που εξισορροπεί τα πράγματα, δηλαδή μειώνει σε μεγάλο βαθμό ή αναστέλλει θα έλεγα καλύτερα τον θρησκευτικό φανατισμό, ο οποίος προέρχεται από στοιχεία ακραία».
Αυτό που προέχει στην παρούσα έκρυθμη ατμόσφαιρα της Μέσης Ανατολής με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των χριστιανών σε διάφορα κράτη, οι οποίες τα τελευταία χρόνια απέκτησαν μαζικό χαρακτήρα, είναι «να τονίζουμε το μήνυμα το οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία απευθύνει σ’ όλο τον κόσμο που είναι το μήνυμα της αγάπης, της συνδιαλλαγής κυρίως και της ειρηνικής συμβιώσεως και συνυπάρξεως», τόνισε σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.
Ο Μακαριώτατος, καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος, όπως είπε, «συνέβαλε τα μέγιστα στο να ανασυγκροτηθεί και να αναδιοργανωθεί το Συμβούλιο Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής».
Το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, μέσα από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του, αναζήτησε τρόπους ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει έναν πιο καθοριστικό ρόλο στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το σεβασμό της Θρησκευτικής Ελευθερίας μεταξύ των λαών. Πρώτιστος στόχος ήταν η ενεργοποίηση των μελών του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής ούτως ώστε όλοι μαζί να συμβάλουν στην ενότητα μεταξύ των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με το πνεύμα της Αγίας Γραφής «τοῦ δέ πλήθους τῶν πιστευσάντων ἧν ἡ καρδία καί ἡ ψυχή μία» (Πράξεων δ΄, 32), που αποτέλεσε και το θέμα της 10ης Γενικής Συνέλευσης.
Μέσα από τις εργασίες της 10ης Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής έγινε μια αποτίμηση των ενεργειών του Συμβουλίου κατά τα τελευταία χρόνια και πραγματοποιήθηκε η Εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα, ο οποίος προέρχεται από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ενώ εκπρόσωπος των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Συμβούλιο επανεξελέγη ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.
Λουκάς Α. Παναγιώτου
1 Δεκεμβρίου 2011