20/1/12

Τελετή βράβευσης μαθητών που διακρίθηκαν στον Γ' Διαγωνισμό συγγραφής Δοκιμίου για τον Λουκή Ακρίτα

Την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012, πραγματοποιήθηκε, στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, η εκδήλωση απονομής Βραβείων στους Μαθητές που διακρίθηκαν στον καθιερωθέντα, πλέον, Ετήσιο Διαγωνισμό Συγγραφής Δοκιμίου, για τον αείμνηστο συμπατριώτη μας και πρώην Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Μητέρας Πατρίδας, Λουκή Ακρίτα.



Ακολουθεί ο Χαιρετισμός της Α.Μ. του Aρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου κατα την τελετή βράβευσης των μαθητών/τριών του Γ' ετήσιου Διαγωνισμού συγγραφής Διοκιμίου για τον Λουκή Ακρίτα:

Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας για τη σημερινή Εκδήλωση, την οποία συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Υποτροφιών Λουκή Ακρίτα, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για βράβευση των μαθητών και μαθητριών των Σχολείων μας, που διακρίθηκαν στον Γ΄ Ετήσιο Διαγωνισμό Συγγραφής Δοκιμίου για τον αείμνηστο πρώην Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, συμπατριώτη μας Λουκή Ακρίτα.

Επ’ ευκαιρία, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, και προσωπικά προς τον Έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργο Δημοσθένους, για τη σημαντική συμβολή τους, χωρίς την οποία η διεξαγωγή του Διαγωνισμού δεν θα επραγματοποιείτο.

Θερμά ευχαριστούμε, όμως, τόσο τις Διευθύνσεις και γενικότερα τα Σχολεία του τόπου μας, όσο και όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, που με πολύ ζήλο και ιδιαίτερη φιλοτιμία κοπίασαν, λαμβάνοντας μέρος στο Διαγωνισμό. Η συμμετοχή τους σ’ αυτόν επιμαρτυρεί από τη μια μεριά την έφεσή τους για μάθηση, και από την άλλη την αγάπη τους προς την πατρίδα και την έκφραση της εκτίμησης και της ευγνωμοσύνης τους προς τον αείμνηστο Λουκή Ακρίτα για τη μεγάλη του προσφορά.

Αναμφίβολα, πολύμορφο και πολυσήμαντο υπήρξε το έργο του Λουκή Ακρίτα, και ειδικότερα στον ευαίσθητο χώρο της ελληνικής μας παιδείας. Χαρακτηριστική είναι σχετικά και η απάντηση που έδωσε σε κάποιους αυστηρούς επικριτές της προσφοράς του: «Ένας πολιτικάντης, είπε, σκέπτεται τις επόμενες εκλογές. Αντίθετα, ο τίμιος πολιτικός έχει πάντοτε στο μυαλό του τις επόμενες γενιές. Και εγώ δεν είμαι πολιτικάντης, αλλά προσπαθώ να είμαι υπεύθυνος πολιτικός»!

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Λουκής Ακρίτας και ως συγγραφέας, και ως άνθρωπος των Γραμμάτων, και ως πολιτικός και ως αγωνιστής και πατριδολάτρης, υπήρξε μια σπουδαία και λαπρή διαχρονική φυσιογνωμία, που διδάσκει και παραδειγματίζει το λαό, και ιδιαίτερα τους νέους μας. Γι’ αυτό και εκφράζουμε τη χαρά μας, βλέποντας εσάς τους νέους μας, τα βλαστάρια του τόπου μας, να μελετάτε και να ασχολείστε με τον αείμνηστο συμπατριώτη μας και να γράφετε δοκίμια γι’ αυτόν. Με πολλή πατρική αγάπη σας λέμε ότι πολλά έχετε να αντλήσετε και να επωφεληθείτε από το Λουκή Ακρίτα. Άλλωστε, πολύ ορθά λέχθηκε ότι «όσο μεγαλύτερο είναι το νησί της γνώσης, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ακρογιαλιά που θαυμάζεις»!

Να τονίσουμε, όμως, και εκείνο που διακηρύσσεται και υποστηρίζεται απ’ όλους. Ότι δηλαδή, το μέλλον ενός τόπου ανήκει στους νέους του! Και όταν λέμε στους νέους, εννοούμε στους σωστούς νέους. Σ’ αυτούς, που με τη σεμνότητα, το ηθικό τους περιεχόμενο, την εντιμότητά τους και το ακέραιο του χαρακτήρα τους τιμούν πρώτα απ’ όλα τους εαυτούς τους και ύστερα τις οικογένειες και την πατρίδα μας.

Στα δικά σας πρόσωπα, αγαπητοί μας μαθητές και μαθήτριες, χαιρετίζουμε όλους τους σωστούς νέους της νήσου μας, που κοπιάζουν και ιδρώνουν για τη μόρφωσή τους, αγωνίζονται για το ευτυχέστερο μέλλον τους και οραματίζονται τους Κύπρο μας ελεύθερη από τον Τούρκο εισβολέα και δικαιωμένη.

Θερμά συγχαίροντας όλους σας για τη συμμετοχή σας στον Γ΄ Ετήσιο Διαγωνισμό Συγγραφής Δοκιμίου για το Λουκή Ακρίτα και την επάξια βράβευσή σας, ευχόμαστε όπως ο Κύριος επιστέφει πάντοτε με κάθε επιτυχία τους ευγενείς σας αγώνες για μάθηση. Ευχαριστούμε.

Ευχέτης προς Κύριον

+ ο Κύπρου Χρυσόστομος


Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
20 Ιανουαρίου 2012.