8/2/12

Εορτή του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους


O Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012, θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους στην Αυτοστέγαση Γερίου.



Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, το εσπέρας θα χοροστατήσει και κηρύξει στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους, στη Λάρνακα (περιοχή παλαιού λεπροκομείου). Ο Θεοφιλέστατος την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους στην Αυτοστέγαση Γερίου.

**************************************************************************

Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθραίας

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του ιερού ναού Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωρίου Κυθρέας ανακοινώνει ότι την προσεχή Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012, στις 4.45μ.μ. θα τελεστεί εσπερινός στον πανηγυρίζοντα ναό της κατεχόμενης κοινότητας που έχει κτιστεί στην Αγλαντζιά. Του εσπερινού θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος συλλειτουργούντος του ιερέα της κοινότητας πρωτοπρεσβύτερου Διομήδη. Κατά τον εσπερινό θα εκτεθεί για προσκύνημα η τίμια εικόνα του Ιησού Χριστού του κατεχόμενου χωριού μας που ανευρέθη στο εξωτερικό. Λειτουργία θα τελεστεί επίσης την επομένη, Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012, το πρωί. Καλούνται όλοι οι Νιοχωρίτες να προσέλθουν μαζικά τόσο στον εσπερινό όσο και στη λειτουργία για να τιμήσουν τον προστάτη άγιο του χωριού τους και να προσκυνήσουν την εικόνα του Ιησού Χριστού για πρώτη φορά μετά την εισβολή.



Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους Κοντέας

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής ιερού ναού Αγίου Χαραλάμπους Κοντέας σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο, το προσφυγικό σωματείο, τη ΣΠΕ Κοντέας και τον Όμιλο Κληρονομιάς, σας προσκαλούν να παρευρεθείτε στον πανηγυρικό εσπερινό του Αγίου Χαραλάμπους που θα τελεστεί την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στις 5 μ.μ. στον ιερό ναό ΑγίουΠαντελεήμονος στο Μενεού. Κατά τη διάρκεια του εσπερινού, του οποίου θα χοροστατήσει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, θα τελεστεί μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή συγχωριανών και θα αναπεμφθεί δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων μας. Θα ακολουθήσει δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του ναού. Χορηγός ΣΠΕ Κοντέας.

*******************************************************

Πανηγυρίζουν:

Ο ιερός ναός Αγίου Χαραλάμπους (Αυτοστέγαση Γερίου)

Το παρεκκλήσιο Αγίου Χαραλάμπους Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας (Αθαλάσσα)

Το παρεκκλήσιο Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθραίας (Αγλαντζιά)

Ο ιερός ναός Αγίου Χαραλάμπους (Κοντέα)

******************************************************************

Συνοπτικός βίος του Αγίου Χαραλάμπους

Ο Άγιος Χαράλαμπος έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, δηλαδή κατά τον 2ο - 3ο αιώνα μ.Χ.

Κατά τον φοβερό διωγμό του 198 ο Άγιος Χαράλαμπος, που ήταν ιερέας, λειτουργούσε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Ο Άγιος συνελήφθηκε από τον έπαρχο της Μαγνησίας τον Λουκιανό, ο οποίος, ως συνήθως, του ζήτησε να απαρνηθεί τον Χριστό.

Ο Άγιος Χαράλαμπος όχι μόνο δεν δίστασε, αλλά υψώνοντας το ανάστημά του είπε: «Εμείς οι χριστιανοί είμαστε εξοικειωμένοι με τους αγώνες και τους πολέμους, όπως τους γενναίους στρατιώτες που πέφτουν ηρωϊκά και μαχόμενοι στον πόλεμο. Παρόλο που βρίσκομαι σε προχωρημένη ηλικία πρέπει να μάθετε ότι στους αγώνες μας το παν είναι η ψυχή, η αποφασιστικότητα και η αυταπάρνηση. Αυτά δεν πέφτουν με την ηλικία, αλλά μένουν πάντοτε ανθηρά και νέα. Αμφιβάλλεις Έπαρχε; Μπορείς να δοκιμάσεις. Τότε θα δεις ότι με τη Χάρη του Κυρίου μου Ιησού Χριστού θα αποκάμουν οι ακμαίοι δήμιοί σου, χωρίς ο ιερέας Χαράλαμπος να εκλιπαρήσει για την επιείκειά σου».

Η παραμονή του Αγίου Χαραλάμπους στην πίστη του, όμως, προκάλεσε περισσότερη οργή στον Έπαρχο, ο οποίος διετάξε να υποβάλουν τον γέροντα Χαράλαμπο σε φρικτά βασανιστήρια. Ωστόσο τα σημεία της Χάρης φάνηκαν από την πρώτη στιγμή, αφού όταν ο ίδιος ο Λουκιανός προσπάθησε να τραυματήσει τον Άγιο με το σπαθί του, αποκόπηκαν τα χέρια του και παρέμειναν κρεμμάμενα στο ιερό σώμα του Χαράλαμπου. Βέβαια, το μέγεθος της ανεξικακίας του Αγίου ήταν πολύ μεγάλο, αφού προσευχήθηκε να συγκολληθούν τα χέρια του Λουκιανού, πράγμα που όντως έγινε. Το γεγονός απέβη η αιτία πολλοί από τους δημίους να πιστέψουν στο Θεό του Αγίου Χαραλάμπους, τον μόνο αληθινό Θεό.

Το λαμπρό στεφάνι της δόξας του εν Τριάδι Θεού ο Άγιος το έλαβε σε ηλικία 113 ετών όταν ο ίδιος ο Σεβήρος έδωσε εντολή, αφού σύρουν τον Άγιο μέσα στη πόλη, προς εκφοβισμό των πιστών, να τον αποκεφαλίσουν.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος.