30/3/12

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος το Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012, δέχθηκε στο Γραφείο του, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, την αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, (Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών). Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν η Γεν. Γραμματέας, κα Μαρία Αντωνιάδου, τα μέλη του Δ.Σ. κα Αγγελική Γυμάκη και ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του ταμείου της ΕΣΗΕΑ, κ. Πάνος Σόμπολος, η κα Ντόρις Ράλλη του Τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων και ο κ. Μ. Αμελίδης της Διεύθυνσης Προσωπικού.



Κατά τη συνάντηση με τον Μακαριώτατο, την αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ συνόδευαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου κ. Αντώνης Μακρίδης και τα μέλη του Δ.Σ., κ. Χριστόφορος Παπαστυλιανού και κ. Γιώργος Θεοδούλου. Στη συνάντηση παρέστη και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, υπεύθυνος του Γραφείου Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της αντιπροσωπείας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον Μακαριώτατο για το πενθήμερο πρόγραμμα, που έχουν στην Κύπρο και τις εντυπώσεις, τισ οποίες απεκόμισαν, ευρισκόμενοι στο νησί μας, για ακόμη μια φορά. Πέραν των συναντήσεών τους με πολιτειακές προσωπικότητες του τόπου, επικέντρωσαν την προσοχή τους στην επίσκεψη στο Ριζοκάρπασο και την επικοινωνία, που είχαν με τους εκεί καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν στους μαθητές του δημοτικού σχολείου στο Καμπί του Φαρμακά, τους οποίους επισκέφθηκαν στην ορεινή Λευκωσία.

Ακολούθως, μετά από αίτημα των φιλοξενουμένων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση, η οποία επικρατεί στην Κύπρο, και, ιδαίτερα,στο πρόβλημα που διατηρείται, ένεκα της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής μεγάλου μέρους της πατρίδας μας και της βίαιης προσφυγοποίησης του ενός τρίτου του πληθυσμού από τα χωριά και τις πόλεις μας στο βόρειο τμήμα του νησιού. Κατέληξε, υπογραμμίζοντας, τους τρόπους διεξόδου από τα αδιέξοδα που συνεχίζονται.

Επίσης, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην Παιδεία της Κύπρου και τη νεολαία της πατρίδας μας. Όλοι επιδοκίμασαν τη μέριμνα και το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για διατήρηση της αυτοσυνειδησίας μας, με τη παιδεία μας να παραμένει προσηλωμένη στις ελληνοχριστιανικές αρχές, που προσφέρουν μια ανθρωπιστική παιδεία και εκπαίδευση στους νέους, οι οποίοι, αδιαμφισβήτητα, είναι το μέλλον της πατρίδας μας.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο Μακαριώτατος προσέφερε σε όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας βιβλίο με τους βυζαντινούς θησαυρούς της Κύπρου.

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012, η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ παρέστη στην επίσημη Δοξολογία στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία.



Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας
, Παύλος Χατζηπροδρόμου