20/4/12

Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου για τον εμπρησμό του μουσουλμανικού τεμένους στη Λεμεσό








Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος Β΄ καταδικάζει ανεπιφύλακτα τον εμπρησμό του εξωτερικού στεγάστρου του τεμένους Koprulu Haci Ibrahim Aga (Κιοπρουλού Χατζή Ιμπραχήμ Αγά) στην οδό Αγκύρας στη Λεμεσό. Η φωτιά, που τέθηκε κακόβουλα τις πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, 14/4/2012, στην οροφή του τεμένους, είτε πρόκειται για μια προβοκατόρικη ενέργεια, είτε πρόκειται για πράξη ακραίων στοιχείων, ή ανθρώπων που δεν σκέφτονται λογικά, δεν παύει να αποτελεί μια καταδικαστέα πράξη ασέβειας σε ένα χώρο λατρείας.
Η Εκκλησία της Κύπρου υπήρξε πάντα, μέσα στη μακραίωνη ιστορία της και εξακολουθεί να είναι, κήρυκας της αγάπης, της αλληλεγγύης και της καταλλαγής. Η Εκκλησία της Κύπρου, ως θύμα η ίδια πράξεων ασέβειας, δεν μπορεί παρά να είναι θεματοφύλακας του σεβασμού της ετερότητας. Καταδικάζει με αποτροπιασμό οποιεσδήποτε πράξεις: στρέφονται ενάντια σε χώρους λατρείας, περιορίζουν τη θρησκευτική ελευθερία και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία διχαστικού κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης και έντασης.
Η Κύπρος υπήρξε πάντα ένας φιλόξενος τόπος, στον οποίο μπόρεσαν να συνυπάρξουν και να συμβιώσουν ειρηνικά οι άνθρωποι, χωρίς οι θρησκευτικές ή οι εθνικές τους καταβολές να αποτελούν αιτία διχασμού. Τέτοιες πράξεις ενάντια σε χώρους λατρείας, είτε πρόκειται για Χριστιανικούς ναούς είτε πρόκειται για Μουσουλμανικά τεμένη, ή όποιους άλλους χώρους λατρείας, δεν χαρακτηρίζουν ανθρώπους του τόπου μας, ούτε σχετίζονται με τον πολιτισμό μας.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
18 Απριλίου 2012.