11/5/12

Την Παρασκευή, 11 Μαίου 2012, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των αγίων ισαποστόλων Μεθοδίου και Κυρίλλου




  

Την Παρασκευή, 11 Μαίου 2012, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των αγίων ισαποστόλων Μεθοδίου και Κυρίλλου, των φωτιστών των σλάβων ορθοδόξων χριστιανών.
Οι Μεθόδιος και Κύριλλος κατάγονταν από την συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη και έζησαν κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ.. Ο Κύριλλος έλαβε ανώτερη μόρφωση και υπήρξε μαθητής του μεγάλου Πατριάρχου Φωτίου. Υπήρξε κληρικός και καθηγητής της φιλοσοφίας και της θεολογίας στην Επτάλοφον Πόλην , την Κωνσταντινούπολη.
Ο Μεθόδιος, προικισμένος με πρακτικό νου, διακρίθηκε ως διοικητής σλαβικής επαρχίας και ύστερα ως ηγούμενος της μονής Πολυχρονίου της μικρασιατικής Βιθυνίας. Οι δύο αδελφοί αρχικά είχαν αναλάβει, και είχαν φέρει με επιτυχία σε πέρας, αποστολή στη χώρα των Χαζάρων της νότιας Ρωσίας το 860μ.Χ.
Όταν ο ηγεμόνας της Μοραβίας Ρατισλαύος ζήτησε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μιχαήλ Γ΄ να στείλει στη χώρα ιεραποστόλους, τότε αποφασίστηκε από κοινού με τον Πατριάρχη να σταλούν οι γνώστες της σλαβικής Κύριλλος και Μεθόδιος. Μάλιστα  ο Κύριλλος επινόησε την κυριλλική γραφή λόγω του ότι τα σλαβικά μέχρι τότε ήσαν μόνο φωνές. Το αλφάβητο βοήθησε ποικιλότροπα του σλαβικούς λαούς και στο να μάθουν την αγία Γραφή και τη ζωή της Εκκλησίας, αλλά και να καταγράψουν την ιστορία τους.
Δίκαια, έχουν χαρακτηριστεί ως φωτιστές των σλάβων. Μάλιστα ο Πάπας Ρώμης πρότεινε να ανακηρυχθούν ως οι φωτιστές της Ενωμένης Ευρώπης.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας