27/5/12

Δηλώσεις του Μητροπολίτου Πάφου για τα θέματα της Β΄ Τακτικής του έτους Συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου


Η Ιερά Σύνοδος συζήτησε την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και τα επακόλουθα της οικονομικής κρίσης 
 
Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Κύπρο του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου και την οικονομική κατάσταση των Θρόνων και των Μονών σε σχέση με την οικονομική κρίση, συζήτησε σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, στη δεύτερη του έτους τακτική της συνεδρία.

Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος είπε πως κατά τη συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος κατάρτισε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πατριάρχη Μόσχας, η οποία αρχίζει το πρωί της 8ης Ιουνίου και ολοκληρώνεται το βράδυ της 11ης Ιουνίου. «Την Κυριακή 10 Ιουνίου θα γίνει το επίσημο συλλείτουργο των δύο Προκαθημένων με Αρχιερείς των δύο Εκκλησιών. Επίσης, συλλείτουργο θα γίνει τη Δευτέρα 11 Ιουνίου με την ευκαιρία της γιορτής του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου», είπε ο Μητροπολίτης.

Ο Πάφου Γεώργιος είπε πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πατριάρχη της Μόσχας από την εκλογή του.

Ερωτηθείς σχετικά με την οικονομική κατάσταση, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αντάλλαξαν απόψεις ως προς το πώς θα εξευρεθούν πόροι για να μπορέσει η Εκκλησία να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, και τη μισθοδοσία των ιερέων αλλά και τη φιλανθρωπία της.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πάφου Γεώργιος είπε πως η Εκκλησία έχει μεγάλες απώλειες από την κρίση, και πως λόγω της κρίσης πολλοί πιστοί αποτείνονται στην Εκκλησία γιατί έχουν ανάγκες.

Ερωτηθείς αν αντιμετωπίζει προβλήματα η Εκκλησία για να αντεπεξέλθει στο φιλανθρωπικό της έργο και στο να καταβάλλει την αντιμισθία των ιερέων, ο Πάφου Γεώργιος είπε: «Βεβαίως αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα γιατί οι πόροι από τους οποίους έπαιρνε για να δίνει έχουν περιοριστεί». Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν τίθεται θέμα μειώσεις μισθών για τους ιερείς. «Πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε αυτό να μην συμβεί», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/..)