14/6/12

Ολοκληρώθηκε η Ειρηνική Επίσκεψη της Α.Μ. του Πατριάρχου Μόσχας στην Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου









Το πρωί της Δευτέρας, 11 Ιουνίου 2012, τέλεσαν Αρχιερατικό Συλλείτουργο οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Ρωσίας και Κύπρου,  στον ιερό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της Ιερής μνήμης του Ιδρυτή και Προστάτου της Κυπριακής Εκκλησίας, Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα.
Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας κήρυξε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο βίο και το έργο του Αποστόλου Βαρνάβα, επεσήμανε ότι στην εξέλιξη των αιώνων και των γενεών η παλαίφατη Εκκλησία της Κύπρου συνεχίζει την αποστολή της στον κόσμο και διατηρεί την αξία και τη χρησιμότητα της.
Σήμερα, επεσήμανε, η συμβολή της Εκκλησία της Κύπρου καθίσταται πολύτιμη και η ευθύνη της μεγάλη καθώς οι αποστάσεις μεταξύ των λαών τείνουν να εκμηδενιστούν και «διότι κοινός γίνεται διαρκώς και περισσότερο ο πολιτιστικός περίγυρος λόγω της παγκοσμιοποίησης στην μεταμοντέρνα εποχή».
Καταλήγοντας, ο άγιος Κυρηνείας τόνισε ότι ο ευλαβέστατος κλήρος και ο ευσεβής λαός της Εκκλησίας της Κύπρου και της Ρωσίας αγάλλονται σήμερα μαζί και συμπανηγυρίζουν.
Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Μόσχας προσέφερε στον Ηγούμενο της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά, Επίσκοπο Λήδρας κ. Επιφάνιο τεμάχια ιερών λειψάνων Ρώσων Αγίων και σε όλους τους Μητροπολίτες και Επισκόπους εικόνες της Θεοτόκου και Ρώσων Αγίων αγιογραφημένες από Ρώσους αγιογράφους και ευχήθηκε δια πρεσβειών του Αποστόλου Βαρνάβα να επέλθει ειρήνη στην Κύπρο και να επανενωνθεί το νησί.
Επισήμανε ακόμη, χαρακτηριστικά, λόγο της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης: «Μην νομίζετε ότι όταν κάποιος είναι πλούσιος είναι και ευτυχής στη ζωή του, υπάρχουν άλλες αξίες τις οποίες πρέπει να διαφυλάξετε. Είναι η αγάπη, η οικογένεια, ο λαός και η πατρίδα»
Ο Προϊστάμενος του Ναού προσέφερε στον Πατριάρχη της Ρωσίας ένα εγκόλπιο, ενώ ο Μακαριώτατος Πατριάρχης προσέφερε μια εικόνα της Παναγίας του Βλαδιμίρ για το ναό, σε ανάμνηση της επισκέψεως του και της τελέσεως της θείας Λειτουργίας μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος είχε σύσκεψη με ολόκληρη την Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.
Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε επίσημο γεύμα, με την ευκαιρία της Επισκέψεως του Πατριάρχου Μόσχας και της εορτής του Αποστόλου Βαρνάβα. Στο γεύμα παρακάθισαν, εκτός από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και ανώτεροι κληρικοί, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, οι εκπρόσωποι των άλλων χριστιανικών δογμάτων και άλλοι επίσημοι, προσκεκλημένοι της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.
Αμέσως μετά το γεύμα, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τη συνοδεία τους. Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε μέσα σε ευχάριστη ατμόσφαιρα τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας. Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα. Προτού ολοκληρωθεί η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε επίδοση αναμνηστικών δώρων. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσέφερε στον Πατριάρχη ασημένιο αντίγραφο κυπριακού σταυροειδούς αγαλματίδιου, ενώ ο Μόσχας Κύριλλος χάρισε επίχρυση ανάγλυφη αναπαράσταση της Βαπτίσεως του Χριστού.
Πριν την αναχώρηση για την Μόσχα, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ. κ. Κύριλλος επισκέφθηκε στην Λάρνακα το ιερό ναό του Αγίου Λαζάρου και προσκύνησε στον Τάφου του Αγίου, ο οποίος βρίσκεται στο υπόγειο του ιερού Βήματος του Ναού.
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας το απόγευμα της Δευτέρας, 11 Ιουνίου 2012, για την Μόσχα. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης πραγματοποίησε την Ειρηνική Επίσκεψη στην Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου από την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012.
Η Επίσημη επίσκεψη του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας και της συνοδείας του θεωρήθηκε σύντομη, όσον αφορά τη χρονική διάρκεια, όμως ήταν πολλαπλώς ωφέλιμη και σημαντική για της δύο αδελφές Εκκλησίες της Ρωσίας και της Κύπρου.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας