11/9/12

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Το σχολείο χώρος αναγέννησης του εαυτού μας» Μήνυμα προς τους μαθητές για την νέα σχολική χρονιά

 

Πατρικό Μήνυμα προς τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της επαρχίας μας, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, το οποίο θα αναγνωσθεί στα σχολεία, κατά την τελετή του Αγιασμού, την πρώτη μέρα του νέου σχολικού έτους.

Ολόκληρο το Μήνυμα έχει ως εξής:

Αγαπητά μου παιδιά,
Ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της γενιάς σας λέει:
«Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον, το μέλλον που φτιάχνετε όπως θέλετε»
Πράγματι, οι στίχοι αυτοί πετυχαίνουν να περιγράψουν, με λίγες λέξεις, τον θυμό και την αδιαφορία σας, αλλά και πολλών μεγαλύτερών σας, μπροστά στα δύσκολα και άδικα που συμβαίνουν στις μέρες μας.
Τό τραγούδι, όμως, αυτό, ίσως να κρύβει και μία ευχή: Να πάρετε το μέλλον στα χέρια σας και να το κάνετε προσωπική σας υπόθεση.
Όλοι βλέπετε γύρω σας τις δυσκολίες. Τα χρήματα, που δεν φτάνουν, οι δουλειές που λιγοστεύουν. Οικογένειες που δυσκολεύονται, συνάνθρωποί μας που απογοητεύονται. Ένας, όμως, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος: Να πιστέψουμε πως τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει και πως τίποτε δεν περνάει από το χέρι μας.  Ίσως η άποψη αυτή ορισμένους να τους εξυπηρετεί. Σίγουρα, ὅμως, εμάς μάς φθείρει, βυθίζοντάς μας, μέρα με τη μέρα, στην παθητικότητα και την παραίτηση.
Και κάτι άλλο θα ήθελα να ξέρετε: Όλα αυτά τα δυσάρεστα, είναι η μισή αλήθεια. Την ίδια ώρα, άνθρωποι γύρω σας ξαναστέκονται στα πόδια τους, κάνουν κουράγιο, πλάθουν όνειρα και αγωνίζονται να τα πραγματοποιήσουν.
Έτσι κι εμείς, οφείλουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας, να μεταβάλλουμε τον κάθε χώρο σε εργαστήρι δημιουργίας και αισιοδοξίας, αλλά και την κάθε μέρα, σε ευκαιρία διόρθωσης των λαθών μας και αναγέννησης του εαυτού μας.
Τέτοιο χώρο για σας αποτελεί αυτό εδώ το σχολείο και τέτοια ευκαιρία για σας αποτελεί η νέα χρονιά που ξεκινάει σήμερα. Αν το αποφασίσετε, με τον κόπο και την αισιοδοξία σας μπορείτε να υπερασπιστείτε τα όνειρά σας.  Περιφρονήστε τις προβλέψεις για αρνητικές εξελίξεις. Αντισταθείτε στην ηττοπάθεια και την καταστροφολογία. Εσείς είστε αυτοί που διαμορφώνετε το μέλλον το δικό σας και της πατρίδας μας.
Να θυμάστε, πως δεν είναι μόνον οικονομικές οι αιτίες, που μας οδήγησαν στο δύσκολο αυτό παρόν. Ο καθένας μας έγινε μια μηχανή κατανάλωσης και μάθαμε να ζούμε, σα να είμαστε μόνοι πάνω στη γη.  Αυτή η απομόνωση σκότωσε τα όνειρά μας για έναν καλύτερο κόσμο, πάγωσε την αγάπη, αφαίρεσε την ελπίδα. Αυτά πρέπει να ξαναζωντανέψουν και να στηρίξουν το μέλλον σας.
Ευκαιρίες για το θεμελίωμα μίας τέτοιας ζωής θα σας προσφέρει το Σχολείο σας.
Υποστηρίξτε δημιουργικές δραστηριότητες, πέρα από το σχολικό πρόγραμμα και εμπλουτίστε το με νέες ιδέες. Αναζητείστε, όμως, ανάλογες ευκαιρίες και σε άλλους χώρους: Στη γειτονιά σας, στην ενορία σας, σε εθελοντικά προγράμματα, εκεί, όπου οι βαθύτερες αναζητήσεις σας θα βρουν διέξοδο και τα ταλέντα σας θ’ ανθίσουν.
Φέτος, ένα παρόμοιο, αλλά και πάλι δικό σας τραγούδι, περιμένει να τραγουδηθεί από σας:«Κοιτάζω κατάματα τό μέλλον, το μέλλον που φτιάχνω με τα χέρια μου»
Στο δρόμο αυτό, στο δικό σας δρόμο, θα με έχετε πάντα πιστό συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη σας. Καλή χρονιά και ευλογημένη!