11/10/12

Ζητήματα αιρέσεων και παραθρησκείας στο επίκεντρο συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη 11/10/2012

Από τη Δευτέρα 15 έως και την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί την ΚΔ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, με θέμα: «Η ελπίδα της Ορθοδόξου Εκκλησίας για την αιωνιότητα και οι πλάνες των "εσχατολογικών" αιρέσεων».

Οι συναντήσεις αυτές διοργανώνονται από την Εκκλησία της Ελλάδος και έχουν πανορθόδοξη απήχηση, καθώς ασχολούνται με θέματα της σύγχρονης πλάνης. Στο συνέδριο συμμετέχουν εντεταλμένοι Ορθοδόξων Εκκλησιών και Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας των εργασιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εισήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Βασίλειου Τσίγκου, με θέμα: «Τα έσχατα στη θεολογία και ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου θα ακολουθήσουν οι εξής εισηγήσεις: του Πρωτοπρ. Κωνσταντίνου Παπαθανασίου Δρος Θ., με θέμα: «Εσχατολογία, τα βιβλικά δεδομένα», του Αρχιμ. κ. Αυγουστίνου Μύρου Δρος Θ., με θέμα: «Εσχατολογικές πλάνες των Πεντηκοστιανών στο φως της Ορθοδοξίας», του Αρχιμ. κ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου, Καθηγητή ΑΕΑΘ, με θέμα: «Οι εσχατολογικές προσδοκίες των Μορμόνων, θάνατος, κρίση, ανάσταση», του Πρωτοπρ. κ. Βασίλειου Γεωργόπουλου, Λέκτορα Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα: «Η εσχατολογία των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας», του Πρωτοπρ. κ. Κυριακού Τσουρού Δρος Θ., με θέμα: «Η "εσχατολογία" των "μαρτύρων του Ιεχωβά"» και του Πρωτοπρ. κ. Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου, με θέμα: «Διαστρεβλώσεις της εσχατολογίας από διάφορες ομάδες».

Στα πλαίσια του Προγράμματος, θα λάβουν τον λόγο εντεταλμένοι των Μητροπόλεων για να εκθέσουν τον προβληματισμό και τη δράση τους, ενώ το συνέδριο θα κλείσει την Τετάρτη με γενική συζήτηση επί των πορισμάτων.

Η συνδιάσκεψη πραγματοποιείται στο εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς» (Ν.Πλαστήρα 65, Χαριλάου, τηλ.2310397700, 2310397758) υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου, με την φιλοξενία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου.