19/10/12

Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη μήνυση κατά των συντελεστών της παράστασης “Corpus Christi”


Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη μήνυση κατά των συντελεστών της παράστασης “Corpus Christi





Ο μητροπολίτης Πειραιώς επέλεξε να υποβάλει μήνυση κατά των συντελεστών της θεατρικής παράστασης “Corpus Christi”, παρ’ όλο που η δικαιοσύνη ήδη δύο φορές απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα. Δυστυχώς, ένας ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος νομιμοποιεί με τη στάση του τη μισαλλόδοξη και σκοταδιστική περιφρόνηση προς τη δημοκρατική νομιμότητα και προς την ελληνική δικαιοσύνη. Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η συμπόρευση του εκπροσώπου της Εκκλησίας με βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια έξω από το θέατρο «Χυτήριο», ματαιώνοντας διά της βίας την παράσταση.
Η θρησκεία, ένας πνευματικός θεσμός με τεράστια σημασία για τον ίδιο τον πολιτισμό, δεν μπορεί να υιοθετεί  το ρόλο της «αστυνομίας της τέχνης», ακριβώς επειδή η  τέχνη κρίνεται με τα δικά της ιδιαίτερα αισθητικά κριτήρια. Η Δημοκρατική Αριστερά συντάσσεται με την πεποίθηση του πνευματικού κόσμου (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων κ.ά.) ότι η ελευθερία του λόγου αποτελεί βασική και αδιαπραγμάτευτη αξία, αναγκαίο συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας αλλά και ουσιαστικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού.



19 /10 / 12