20/3/13

Συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας για τις κρίσιμες εξελίξεις στην Κύπρο

Στην πρωινή εκπομπή του 89,5 μίλησε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος. Ο Μακαριώτατος περιγράφοντας την κατάσταση στο νησί, σημείωσε: «Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια έντονη διεργασία σε όλα τα επίπεδα. Οι τράπεζες όπως είναι γνωστό, μένουν κλειστές. Πιστεύω ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιούμε τους ξένους. Απεδείχθη για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να κοιτάζει κανείς τα δικά του και να μη στηρίζεται στις ξένες δυνάμεις. Μας πρόδωσαν μπορώ να πω. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετές ομάδες που εργάζονται.
Εμείς είδαμε το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του είπαμε ότι η Εκκλησία θα συμπαρασταθεί στο Κράτος: η περιουσία της Εκκλησίας ολόκληρη είναι στη διάθεση του Κράτους για να στηρίξουμε αυτόν τον τόπο και τον λαό.
Του εισηγήθηκα να ετοιμάσουν ένα ομόλογο, αν είναι δυνατόν να το περάσουν αύριο από τη Βουλή και όλες οι ενορίες, όλες οι Μητροπόλεις να στηρίξουν ένθερμα αυτή την προσπάθεια, ούτως ώστε να έχουμε δικά μας λεφτά, να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις».

Σε ερώτηση για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε: «νομίζω ότι πάντοτε η Ρωσία μας συμπαραστεκόταν, ιδιαίτερα στο εθνικό θέμα, χρόνια τώρα πλούσιοι Ρώσοι έχουν τις καταθέσεις τους εδώ μετά που αποφεύχθηκε το λεγόμενο κούρεμα. Νομίζω ότι ουδείς θα πάρει τα χρήματά του να φύγει, θα τα αφήσουν εδώ∙ είμαι σίγουρος ότι θα βοηθηθούμε και από την κυβέρνηση της Ρωσίας, αλλά και από ιδιώτες Ρώσους.