5/4/13

Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου



Στο κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο διαβάζουμε τα εξής:  «...ελάτε, οι ευλογημένοι απ’ τον Πατέρα μου, κληρονομήστε τη βασιλεία που σας έχει ετοιμαστεί απ’ την αρχή του κόσμου. Γιατί, πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε, άρρωστος και μ’ επισκεφθήκατε, φυλακισμένος κι ήρθατε να με δείτε». Τότε θα του απαντήσουν οι άνθρωποι του Θεού: «Κύριε, πότε σε είδαμε να πεινάς και σε θρέψαμε ή να διψάς και σου δώσαμε να πιείς; Πότε σε είδαμε άρρωστον ή φυλακισμένον κι ήρθαμε να σε επισκεφθούμε;» Τότε θα τους απαντήσει ο βασιλιάς: «σας βεβαιώνω πως αφού τα κάνατε αυτά για έναν από τους άσημους αδερφούς μου, τα κάνατε για μένα».(Ματ. κε: 31-46)
 

Αναμφισβήτητα, ο ίδιος ο Κύριος με τα ως άνω λόγια δεν μας συμβουλεύει απλά, αλλά μας καθοδηγεί, πως μπορούμε   να κρατήσουμε τη λυχνία αναμένει ώστε  η λάμψή της να  μας καθοδηγήσει στην αιώνια βασιλεία.

Έχοντας αυτά τα λόγια κατά νου  και αντικρίζοντας τον άνθρωπο ως ψυχοσωματική οντότητα, αυτές τις δύσκολες εποχές που διερχόμαστε, η διοικούσα Εκκλησία της Κύπρου και βεβαίως αναφέρομαι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ίδρυσε το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (από τις 14 Μαΐου 2012).
Σκοπός του Κοινωνικού Παντοπωλείου αυτού είναι η αρωγή βοήθειας όσων εκ των συνανθρώπων μας έχουν πραγματική ανάγκη να επιβιώσουν ένεκα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την κοινωνία μας.  Μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου οι δυσπραγούντες αδελφοί μας  λαμβάνουν καθοριστικές «ανάσες» επιβίωσης από τα βασικά είδη τροφής που τους παραχωρούνται σε μηνιαία βάση.  Οι οικογένειες που αποδεδειγμένα έχουν δυσκολίες λαμβάνουν προμήθειες για ολόκληρο το μήνα. Πρόκειται για 22 είδη τροφίμων (όσπρια, μακαρόνια, , γάλα διαρκείας, αλεύρι, ρύζι, δημητριακά κ.λπ.).
 Η διαδικασία παραλαβής των τροφίμων από τις άπορες οικογένειες είναι η εξής: Οι οικογένειες που έχουν πραγματικό πρόβλημα και ανήκουν σε ενορία της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, θα πρέπει να έρχονται σε συνεννόηση  με τον Ιερέα της ενορίας τους, τότε ο Ιερέας κάθε ενορίας  αφού εξετάσει την συγκεκριμένη περίπτωση θα προσκομίσει το όνομα της οικογένειας  στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για να ετοιμαστεί ένα πακέτο με τα απαραίτητα τρόφιμα. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τρόφιμα τα παραλαμβάνουν οι αρμόδιοι στις ενορίες και θα συνεννοούνται με τις οικογένειες για την παράδοση του πακέτου.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και όλοι εμείς οι συνεργάτες του Κοινωνικού Παντοπωλείου ευχαριστούμε τους εθελοντές αδελφούς, τους εγγύς και τους μακράν, που συμβάλουν κι αυτοί στην ανατροφοδότηση του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην αποστολή του.
Καλούμαστε όλοι, αυτές τις ώρες της δοκιμασίας, να δείξουμε την αγάπη, τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας προς τους αδελφούς μας που διέρχονται δύσκολες ώρες. Με τον ίδιο τρόπο προσέτρεξαν οι Κύπριοι κλήρος και λαός και βοήθησαν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία στην Ελλάδα πέρυσι. Με τον τρόπο αυτό και την ανθρωπιστική μας προσφορά δηλώνουμε την αγάπη μας προς τον Θεό και τον άνθρωπο, το κορυφαίο δημιούργημα Του.
Προσευχόμαστε το ταχύτερο να λήξη αυτή η δοκιμασία που βρήκε το τόπο και το λαό μας. Στον πανηγυρικό λόγο του, ο Ακαδημαϊκός Παναγιώτης Περσιάνης επισήμανε ότι: «Η μεγαλύτερη εκδίκησή μας εναντίον των εχθρών και των άσπονδων φίλων μας είναι να σταθούμε σύντομα στα πόδια μας» και επίσης ότι «είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε».
Με τη δύναμη και τη χάρη του Θεού θα αντέξουμε. Είμαστε σκληροί και ανθεκτικοί ένεκα αιώνων σκλαβιάς, αιώνων ανθρωπιάς και εργατικότητας. Θα αντέξουμε ένεκα και της μεγάλης αγάπης για την Κύπρο μας και τους ανθρώπους της.

========================================================
Ακολούθως παραθέτουμε το ρεπορτάζ της ημέρας των εγκαινίων του Κοινωνικού Παντοπωλείου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρο, τον Μάϊο του 2012.
«Με το αισιόδοξο μήνυμα ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για την Κύπρο και το λαό της, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος  τέλεσε τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία.
Κατά το πρότυπο των κοινωνικών παντοπωλείων που λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα με τη συμβολή και της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, το εν λόγω Παντοπωλείο, θα παρέχει δωρεάν, είδη πρώτης ανάγκης σε δυσπραγούντες.
Επαινώντας τον κυπριακό λαό για την ευαισθητοποίηση που επέδειξε στο θέμα της αποστολής βοήθειας για τους άπορους της Ελλάδας, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τον ίδιο ζήλο η Αρχιεπισκοπή, οι Μητροπόλεις και ο υπέροχος, όπως τον χαρακτήρισε λαός της Κύπρου θα συνεχίσει να συμπαρίσταται «στους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη».
«Είμαι σίγουρος, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να στηρίξουν το έργο της Εκκλησίας θα συνεχίσουν με πολλή αγάπη να πράττουν το καθήκον τους», ανέφερε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας.
«Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια γιατί είναι το θέλημα του Θεού, μέχρις ότου ανατείλουν καλύτερες μέρες», είπε.
Πρόσθεσε ότι πιστεύει στη δυναμική του λαού της Κύπρου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα υπερβεί τις δυσκολίες, αφού όπως ανέφερε άντεξε την εισβολή και την προσφυγοποίηση.
«Το ίδιο θα συμβεί πιστεύω και σήμερα γιατί έχει δυναμική ο λαός μας, θα υπερβούμε τις δυσκολίες και θα δούμε στα πρόσωπα όλων τα χαμόγελα της επιτυχίας γιατί ο Θεός είναι δίπλα στους αδύνατους και τους βοηθά να υπερπηδήσουν όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες της ζωής τους», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος.
Εξέφρασε τη λύπη του γιατί η οικονομική κρίση αναγκάζει σήμερα την Αρχιεπισκοπή να προστρέξει και να εγκύψει και στον πόνο και την οικονομική ανάγκη των Κυπρίων.
«Το έργο αυτό έχει γίνει για όλους μας έργο ζωής γιατί η θλίψη και ο πόνος των συνανθρώπων μας, μας έχει συγκλονίσει», ανέφερε μιλώντας για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στεγάζεται σε κατάστημα απέναντι από το κτήριο της Αρχιεπισκοπής και στη λειτουργία του συμβάλλουν εκτός από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου, επιχειρήσεις, οργανώσεις αλλά και ιδιώτες».
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνί