22/8/13

Μνήμη του μάρτυρος Αγαθονίκου και των αγίων συμμαρτυρισάντων μετ’ αυτού (22 Αυγούστου)




Σήμερα, 22 Αυγούστου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του μάρτυρος Αγαθονίκου και των αγίων συμμαρτυρισάντων μετ’ αυτού, Ζωτικού, Ζήνωνα, Θεοπρέπιου, Ακίνδυνου και Σεβηριανού και άλλων μαρτύρων.

Ο άγιος Αγαθόνικος και οι συναθλητές του έζησαν στην περιοχή του Πόντου, κατά τους χρόνους του βασιλιά Μαξιμιανού (στα τέλη του 3ου αιώνα μ. Χ.). Είχαν αναπτύξει έντονη ιεραποστολική δράση στην περιοχή τους, με αποτέλεσμα να πιστέψουν στον Χριστό και να βαφτιστούν πολλοί ειδωλολάτρες, μεταξύ των οποίων και ο πρίγκιπας της πόλης Κάρπης. Με την έναρξη των μεγάλων διωγμών κατά των Χριστιανών, μετέβη στην περιοχή ο ηγεμόνας της Νικομήδειας, ο οποίος και προχώρησε στη σύλληψη των αγίων, τους οποίους και μετέφερε στην περιοχή της Θράκης, για να τιμωρηθούν από τον ίδιο το βασιλιά. Οι Ζωτικός, Ζήνωνας, Ακίνδυνος και Σεβηριανός, εκτελέστηκαν καθ’ οδόν γιατί, λόγω των πολλών βασανιστηρίων, δεν μπορούσαν να συνεχίσουν την οδοιπορία.
Ο Αγαθόνικος, μαζί με τον πρίγκιπα και άλλους χριστιανούς, αφού αρνήθηκαν μέχρι τέλους να προσκυνήσουν τα είδωλα, με εντολή του βασιλιά, αποκεφαλίστηκαν στην περιοχή της Σιλυβρίας.
Επίσης, σήμερα πανηγυρίζει η ιερά μονή της Παναγίας του Προυσσού ή Πυρσού, που βρίσκεται στην ορεινή Ευρυτανία, σε ανάμνηση του γεγονότος της  εμφάνισης της θαυματουργού εικόνας της Θεοτόκου.
Η συγκεκριμένη εικόνα, που σύμφωνα με την παράδοση είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα κατά την περίοδο της εικονομαχίας και αφού αρχικά χάθηκε, εμφανίστηκε ως στήλη πυρός ή πυρσός, σε ένα βοσκό, στο μέρος που είναι κτισμένο το μοναστήρι της Παναγίας του Προυσσού σήμερα.  Έτσι, σε ανάμνηση αυτής της εύρεσης, τελείται σήμερα σύναξη των πιστών και μεγάλη πανήγυρης προς τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου.