9/8/13

Μνήμη Αγίου Αμιλιανού (8 Αυγούστου)


Η Εκκλησία τιμά, στις 8 Αυγούστου, τη μνήμη των αγίων Αιμιλιανού επισκόπου Κυζίκου, του ομολογητού (†813-20) και Μύρωνος επισκόπου Κνωσσού, του θαυματουργού (†350). Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμή των  Μαρτύρων Ελευθερίου, Λεωνίδου και Ερμολάου, των Νεομαρτύρων Τριανταφύλλου, του από Ζαγοράς (†1680) και Αναστασίου (Βουλγάρου), του εν Θεσ/νίκη (†1794).

Ο άγιος Αιμιλιανός έζησε μεταξύ του 8ου και 9ου αιώνα μ. Χ. και ήταν Επίσκοπος Κυζίκου, (από το 787 μέχρι το 815) και έδρασε κατά την εποχή της Εικονομαχίας. Αγωνίστηκε με δυναμισμό και ένθεο ζήλο για την τιμητική προσκύνηση των αγίων εικόνων, όταν αυτοκράτορας ήταν ο εικονομάχος Λέων ο Ε΄ ο Αρμένιος.
Αναδείχθηκε κυριολεκτικά σε αθλητή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μιλούσε θερμότατα γι’ αυτήν και ενίσχυε παντοιοτρόπως όλους εκείνους οι οποίοι υπέφεραν εξ αιτίας του σκληρού διωγμού των εικονομάχων, οι οποίοι νόθευαν την αλήθεια.
Αγωνίσθηκε με σθένος εναντίον της αιρέσεως των εικονομάχων και πρωτοστάτησε στην αναστήλωση των ιερών εικόνων. Το γεγονός αυτό εορτάζουμε, όπως είναι γνωστό, την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Ο Άγιος Αιμιλιανός, δοκίμασε ποικίλους πειρασμούς, θλίψεις, διωγμούς και εξορίες, αφού οι αιρετικοί τον πολέμησαν με κάθε τρόπο. Πέθανε τελικά εξόριστος, παραμένοντας ένας γνήσιος Ομολογητής της ορθής Πίστεως.
Και σε αυτή την περίπτωση επιβεβαιώνεται ότι οι Άγιοι, με την ζωή και το έργο τους ζουν το θαυμαστό γεγονός του ακτίστου φωτός της Θεότητας, όπως και οι Απόστολοι Πέτρος, Ιάκωβος και Ιωάννης,  έζησαν την ημέρα της Μεταμορφώσεως. Η θαβώριος έλλαμψη τους χειραγωγεί και τους δροσίζει ώστε να αντέχουν με χαρά, δύναμη και τόλμη τους πειρασμούς και τις διάφορες κακουχίες μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής τους.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου