1/8/13

Εορτή της προόδου του Τιμίου Σταυρού, των εν Πέργη 9 Μαρτύρων (1η Αυγούστου)

 
Σήμερα η αγία μας Εκκλησία εορτάζει την πρόοδο  του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, δηλαδή την έξοδό του από το ιερό Παλάτι και την λιτάνευσή του στην Πόλη.
«Σήμερον Σταυρός υψούται και κόσμος εκ πλάνης ελευθερούται. Σήμερον του Χριστού η Ανάστασις εγκαινιάζεται, και τα πέρατα της γης αγάλλονται».

 Επίσης, σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των αγίων Επτά Μακκαβαίων Παίδων, (Αβείμ, Αντωνίου, Αχείμ, Γουρίου, Ελεαζάρου, Ευσεβωνά και Μαρκέλλου), της μητρός αυτών Σολομονής και Ελεαζάρου (†166 π. Χ.), του διδασκάλου αυτών, καθώς και των εν Πέργη αγίων Εννέα Μαρτύρων, (Αλεξάνδρου, Άττου, Ευκλέους, Κατούνου, Κινδέου, Κυριάκου, Λεοντίου, Μηναίου και Μνησιθέου).
Οι άγιοι εννέα μάρτυρες, Λέοντιος, Άττος, Αλέξανδρος, Κινδέας, Μνησίθεος, Κυριακός, Μηναίος, Κατούνος και Ευκλής, έζησαν στην Πέργη, την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ο χριστιανισμός είχε από  μικρή ηλικία εδραιωθεί στις καρδιές τους και έγινε ακόμη πιο στέρεος όταν έγιναν έφηβοι.

Ένα βράδυ  πήγαν στον ειδωλολατρικό ναό της Αρτέμιδος και εξαφάνισαν όλα τα αγάλματα πού βρίσκονταν εκεί. Μετά την ενέργειά τους αυτή, συνελήφθησαν από τούς ειδωλολάτρες, οι οποίοι  τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια.  Τους έκλεισαν στην φυλακή, χωρίς νερό και τροφή και μετά τους έριξαν σε κλουβί με θηρία για να τους κατασπαράξουν. Αυτά όμως, παρά την πείνα τους, καθόντουσαν ήρεμα και δεν πλησίαζαν τους αγίους. Όσοι είδαν αυτό το θαυμαστό γεγονός, εξεπλάγησαν και φώναξαν με μία φωνή «Μέγας και αληθινός ο Θεός των Χριστιανών». Και τότε έγινε το θαύμα. Αμέσως ακούστηκαν βροντές και άρχισε να πέφτει βροχή, ενώ συγχρόνως μιά φωνή, η οποία προσκαλούσε τους αγίους στον ουρανό.
 Ύστερα από αυτό το γεγονός ο τύραννος Διοκλητιανός διέταξε να τους αποκεφαλίσουν.
Η μετάβαση από την εποχή του μύθου στην αληθινή πίστη στον σαρκωθέντα Θεό δεν ήταν εύκολη πορεία. Ακόμη και μέχρι σήμερα πολλοί άνθρωποι ηθελημένα ή άθελα καθησυχάζουν τη συνείδησή τους παραμυθιάζοντάς την με ψέματα και εικονικές λύσεις, διότι η αλήθεια θέλει και κόπο και θυσίες, καθώς και πολλή αγάπη.
Ο Ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου δείχνει το μέγεθος και της αγάπης και της θυσίας του ίδιου του εσταυρωμένου Ιησού Χριστού προς τον άνθρωπο και τη δημιουργία ολόκληρη.
Επίσης, να σημειωθεί ότι από σήμερα μέχρι τις 14 Αυγούστου, η Εκκλησία καλεί τους πιστούς σε νηστεία, ως πνευματική άσκηση και προετοιμασία για την μεγάλη εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μέσα στα πλαίσια αυτά τα απογεύματα στους ναούς μας τελείται ο Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας