3/10/13

Μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (3 Οκτωβρίου)


Η αγία μας εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, που χειροτονήθηκε επίσκοπος Αθηνών από τον απόστολο Παύλο. Είναι πολιούχος της πόλεως των Αθηνών και προστάτης Άγιος των δικηγόρων και δικαστικών.
Επίσης, σήμερα, εορτάζουμε τη μνήμη του οσίου Ιωάννου του Χοζεβίτου, επισκόπου Καισαρείας. Από μοναχός σε σπήλαιο, καλείται να γίνει επίσκοπος Καισαρείας αλλά μη θέλοντας να εγκαταλείψει το μοναχικό βίο, επιστρέφει στο ερημητήριό του.

Δύο περιπτώσεις αγίων που εγκατέλειψαν τις δόξες και τις τιμές του κόσμου τούτου, για να υπηρετήσουν την πίστη τους, και να βρουν τη γαλήνη της ψυχής επιτελώντας αυτό που θεώρησαν καλύτερο και υψηλότερο, την υπηρεσία του Θεού και των συνανθρώπων τους.
Ο άγιοι Διονύσιος και Ιωάννης μας υπενθυμίζουν πως μαζί με την αυθεντική πίστη και την ψυχική γαλήνη υπάρχει και η υπηρεσία προς τους συνανθρώπους μας, που μπορεί να μας γεμίζει την ψυχή και να μας οδηγεί στην ευτυχία, μακριά από τη διεκδίκηση θέσεων και αξιωμάτων. Αρκεί ο άνθρωπος να αισθάνεται πνευματική πληρότητα με ταπείνωση κι αγάπη και τότε βρίσκει το σθένος να αντιμετωπίζει και τις δοκιμασίες της ζωής.




Επιμέλεια: Ε. Μ. Γρ.