5/10/13

Μνήμη των αγίων Χαριτίνης μάρτυρος και Ερμογένους ιερομάρτυρος (5 Οκτωβρίου)

 
H αγία μας εκκλησία τιμά, στις 5 Οκτωβρίου, τη μνήμη των αγίων Χαριτίνης μάρτυρος και Ερμογένους ιερομάρτυρος.
Η αγία μάρτυς Χαριτίνη έζησε την εποχή των σκληρών διωγμών, επί Βασιλέως Διοκλητιανού. Ήταν δούλη, και όταν κλήθηκε να ομολογήσει την πίστη της, δέχτηκε αγόγγυστα τα βασανιστήρια και τις τιμωρίες, και παρέμεινε αφιερωμένη στον Ιησού Χριστό.

Ο άγιος ιερομάρτυρας Ερμογένης ο Θαυματουργός γεννήθηκε στην επαρχία των Μυρέων, στη Μ. Ασία. Αργότερα, μετέβη  στην  Αίγυπτο και κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη όπου χειροτονήθηκε επίσκοπος Σαμουταίων. Ο ηγεμόνας της περιοχής τον κάλεσε να απαρνηθεί το χριστιανισμό. Μετά από φριχτά βασανιστήρια που υπέστη και λόγω της σταθερής και ακλόνητης πίστης του, διετάχθη η αποκοπή της κεφαλής του.
Αργότερα, χριστιανοί της περιοχής πήραν το τίμιο σώμα του, το έκλεισαν σε θήκη με τα ιερά του άμφια και το έριξαν στη θάλασσα, για να μην μαγαριστεί από τους φθονείς της αληθινής πίστεως . Τα κύματα το έφεραν στην Κύπρο, κοντά στο Κούριο, όπου το βρήκαν  πιστοί χριστιανοί και το τίμησαν ιεροπρεπώς.  Εκεί που βρέθηκε το τίμιο σώμα κτίστηκε ναός, το γνωστό μας εκκλησάκι του αγίου Ερμογένη, κοντά στο Κούριο.
Οι δύο τιμώμενοι άγιοι αποδεικνύουν έμπρακτα σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο ότι, συμπαραστάτης και ασπίδα σωτηρίας σε ό,τι μάς συμβαίνει κάθε μέρα στη ζωή αυτή, είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου