21/11/13

Σύναξη των εκτοπισμένων κατοίκων της κοινότητας Γούφες



Με πρωτοβουλία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της τουρκοκρατούμενης ενορίας Άγιος Γεώργιος της κοινότητας Γουφών, και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η σύναξη όλων των Γουφιωτών.
Την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013, το πρωί τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου, στο Συνοικισμό Λατσιών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναπέμφθηκε  Δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφής μας στις πατρογονικές εστίες. Επίσης, τελέστηκαν μνημόσυνα όλων πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, κατοίκων της κοινότητας Γούφες, καθώς και όλων όσων απεβίωσαν στην προσφυγιά.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Μετά τον εκκλησιασμό όλοι οι κάτοικοι των Γουφών, οι οποίοι ήρθαν από όλα τα μέρη της ελεύθερης Κύπρου, φιλοξενήθηκαν από τους ιερείς, την εκκλησιαστική επιτροπή, τις κυρίες του Χριστιανικού Συνδέσμου και όλους τους ενορίτες του Αγίου Ελευθερίου, στην αίθουσα του ναού.
Εκεί είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν ενδεχομένως μετά από πολλά χρόνια. Καταγράφεται ως ιδιαίτερα σημαντικό η ευκαιρία για καλύτερη γνωριμία των νεοτέρων ανθρώπων, που κατάγονται από τις Γούφες.
Κατά τη διάρκεια της σύναξης μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους συγχωριανούς Γουφιώτες και ευχαρίστησε τον Κοινοτάρχη και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της κοινότητας Γούφες, καθώς επίσης τους ιερείς και όλους τους συνεργάτες τους στην ενορία Αγίου Ελευθερίου, συνοικ. Λατσιών. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον κ. Ανδρέα Σωτηρίου, ο οποίος προσέφερε τη δεξίωση, εις μνήμη των οικείων του, των οποίων τελέσαμε τα μνημόσυνα.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας τόνισε, πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να συναντώνται με αγάπη, καλοσύνη, συνεργασία και αλληλεγγύη κι έτσι να συμβάλουν για το κοινό καλό της οικογένειας, της κοινότητας και ευρύτερα της πατρίδας.
Η σύναξη αυτή, υπογράμμισε ο Μεσαορίας Γρηγόριος, είχε διπλό στόχο: πρώτον, τη μετοχή μας στη Θεία Μυσταγωγία, η οποία μας καταξιώνει αδελφούς εν Χριστώ, αφού μας ενώνει με τον Ιησού Χριστό και μεταξύ μας. Δεύτερον, την επέκταση της λειτουργίας μετά τη Θεία Λειτουργία. Διότι η συνάντηση με αγάπη και καλοσύνη μεταξύ μας, και ταυτόχρονα με πίστη στον αληθινό Τριαδικό Θεό μάς κάνει λειτουργούς στο έργο του θελήματος του Θεού.
Αδιαμφισβήτητα το θέλημα του Θεού είναι να είμαστε αγαπημένοι και συγκαταβατικοί μεταξύ μας, αλλά και συνεργάσιμοι για το κοινό καλό, που είναι η απελευθέρωση της πατρίδα μας και η επιστροφή μας στα χωριά και τις πόλεις μας.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κάλεσε όλους να συνεργαστούν για την ανάδειξη και διατήρηση της ιστορίας και των παραδόσεων του χωριού. Να βρουν τρόπους πρόσβασης στο χωριό και ιδιαίτερα στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Είναι μεγάλη η επιθυμία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, να βρούμε τρόπους πρόσβασης και συντήρησης των Εκκλησιών μας στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχή της πατρίδας μας.
Τέλος, ο Θεοφιλέστατος, ευχήθηκε σε όλους υγεία, πρόοδο στις οικογένειες και καλή επιτυχία στα έργα τους. Εξέφρασε την επιθυμία να παραμένει πάντοτε συμπαραστάτης στον αγώνα τους για επιστροφή, με ελευθερία και δικαιοσύνη στις Γούφες.
Κατόπιν, το λόγο έλαβαν η κ. Χρύσω Στυλιανού, μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και διευθύντρια της Σχολής Κωφών, ο κ. Δημήτριος Σταύρου Καντωνή, Κοινοτάρχης των Γουφών (ο οποίος διαμένει στην Πόλη Χρυσοχούς) και ο χορηγός της δεξίωσης, κ. Ανδρέας Σωτηρίου (λεωφορειούχος από τις Γούφες), ο οποίος μάλιστα θυμήθηκε παλαιές ιστορίες των κατοίκων της κοινότητας, ιδιαίτερα την εποχή που στο χωριό ζούσαν μαζί χριστιανοί και μουσουλμάνοι.
Να σημειωθεί ότι όλοι χάρηκαν και αγκάλιασαν με πολλή ικανοποίηση τη σύναξη αυτή. Τα πρόσωπα όλων έλαμπαν από χαρά. Ιδιαίτερα ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους η αγάπη και ο πόθος για επιστροφή στην πατρική γη.
Η παρουσία ογδόντα και πλέον Γουφιωτών παλαιοτέρων και νέων οικογενειών και μάλιστα παιδιών μαρτυρεί την επιτυχία που είχε η απόφαση των μελών της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, μαζί με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, να πραγματοποιηθεί η σύναξη αυτή.

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου της κοινότητας Γούφες