2/12/13

Tου οσίου Αββακούμ, ο οποίος ασκήτευσε στην Καλαμιθάσα (2 Δεκεμβρίου)

Σήμερα η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του προφήτου Αββακούμ, της μάρτυρος Μυρόπης και του οσίου Αββακούμ, ο οποίος ασκήτευσε στην Καλαμιθάσα πλήσιον της κοινότητας Φτερικούδι.
Ο προφήτης Αββακούμ, έδρασε γύρω στο 650 π.Χ., αιχμαλωτίστηκε από τους Χαλδαίους και επέστρεψε αργότερα στη γη του. Κάποτε, ενώ βρισκόταν στους αγρούς με τους θεριστές του, είπε στους υπηρέτες να ετοιμάσουν το φαγητό, κι αν αργήσει να το μοιράσουν οι ίδιοι.
Ο προφήτης αναρπάγηκε από άγγελο Κυρίου, μεταφέρθηκε στη Βαβυλώνα και έδωσε τροφή στον προφήτη Δανιήλ, έγκλειστο τότε στο λάκκο των λεόντων. Επέστρεψε στους αγρούς του με τον ίδιο θαυμαστό τρόπο και μοίρασε ο ίδιος το φαγητό, χωρίς να πει σε κανένα τίποτε. Ο προφήτης Αββακούμ προέβλεψε την απελευθέρωση των συμπολιτών του από την αιχμαλωσία στη Βαβυλώνα και προείδε τη δόξα του Θεού, η οποία αποκαλύφθηκε στον κόσμο δια του Υιού και Λόγου του Θεού, τον αναστημένο Ιησού Χριστό.
Ο όσιος Αββακούμ, μόνασε κοντά στο Φτερικούδι, στο όρος της Καλαμίθας ή Καλαμιθίας ή Καλαμιθάσας. Με τη νηστεία, την αγρυπνία και την προσευχή κατόρθωσε να βοηθά, εν αγίω Πνεύματι, με θαύματα τους χωρικούς και ιδιαίτερα να θεραπεύει κωφούς. Κοιμήθηκε οσιακά, και οι πιστοί οικοδόμησαν ναό και το σεπτό σκήνωμά του το έθαψαν εκεί. Σήμερα, υπάρχει ιερό προσκύνημα στο Φτερικούδι, όπου προσέρχονται οι πιστοί, οι οποίοι ζητούν την ευλογία του Θεού και τη θεραπεία, με τις πρεσβείες του Αγίου.
Ευλογημένη η νήσος μας με πλήθος Αγίων, Εκκλησιών και ιερών Προσκυνημάτων. Όλα ιερά τεκμήρια της χριστιανικότητάς μας, και της ευσέβειας των προγόνων μας, καθώς επίσης  παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας