31/1/14

Μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου και του Αγίου Ηλία του Αρδούνη (31 Ιανουαρίου)

Στις 31 Ιανουαρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου και του νεομάρτυρα Ηλία του Αρδούνη.
Η περίπτωση του αγίου Ηλία είναι μια απόδειξη ότι η Εκκλησία δεν έπαυσε και δεν θα παύσει ποτέ να γεννά αγίους, όπως λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι, που θεωρούν ότι η αγιότητα είναι φαινόμενο αποκλειστικά των πρώτων αιώνων της χριστιανοσύνης.  Ο όσιος καταγόταν από την Καλαμάτα και έζησε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Ασχολείτο με το επάγγελμα του κουρέα και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους συμπολίτες του.
Σε μια στιγμή επιπολαιότητας αρνήθηκε την πίστη του και έγινε Μουσουλμάνος. Συναισθάνθηκε όμως σύντομα την αμαρτία του και κατέφυγε στο Άγιο Όρος, όπου εκάρη μοναχός και έζησε εκεί για 8 χρόνια. Παρακινούμενος από μεγάλο πόθο να διορθώσει το σφάλμα του, ο νεομάρτυρας Ηλίας επέστρεψε στην Καλαμάτα και, μπροστά στους Τούρκους κατακτητές, απαρνήθηκε το Ισλάμ και διακήρυξε την πίστη του στον Χριστό. Εκείνοι εξέλαβαν ως προσβολή την πράξη του και τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια. Ούτε αυτά, όμως, ούτε το ξίφος στάθηκαν ικανά να μεταβάλουν τη γνώμη του. Πέθανε μαρτυρικά το έτος 1686. Το ιερό του λείψανο, όπως και το ράσο του, παρέμειναν άφθορα, παρά το γεγονός ότι οι Αγαρηνοί τα είχαν ρίξει στη φωτιά.
Η Εκκλησία είναι έργο του εν Τριάδι Θεού. Ιδρύθηκε από τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό και χειραγωγείται μέσα στην ανθρώπινη ιστορία από το Άγιο Πνεύμα. Ιδού γιατί σε κάθε εποχή υπάρχουν άνθρωποι φωτεινοί, και καταξιωμένοι που χαριτώνονται και δοξολογείται δι’ αυτών το Πανάγιο όνομα του Θεού.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας