21/3/14

Προσφώνηση Μακαριωτάτου στην τελετή λήξης του έβδομου μαθητικού διαγωνισμού

Προσφώνηση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου
κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄
κατά την Τελετή Βράβευσης των μαθητών,
που διακρίθηκαν στον έβδομο
παγκύπριο μαθητικό διαγωνισμό,
που διοργανώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού



Η εποχή μας, παρά την πρόοδο που παρουσιάζει σε διάφορα επίπεδα, εν τούτοις χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και χαλάρωση αρχών και αξιών. Η πρόταξη του εγώ έναντι του εσύ, η εκμετάλλευση του άλλου, η απουσία οραμάτων και συλλογικών στόχων είναι μερικά από τα γνωρίσματα που την καθορίζουν. Το ατομικό συμφέρον τίθεται υπεράνω όλων. Το «όλα για μένα τίποτα για σένα» έγινε η κατευθυντήρια γραμμή πλεύσης. Και αυτή δυστυχώς καθοδηγεί εν πολλοίς τη συμπεριφορά μεγάλης μερίδας συνανθρώπων μας.
Εκτός όμως των πιο πάνω τα τελευταία χρόνια στη μικρή μας πατρίδα προστέθηκαν και άλλα επιβαρυντικά δεδομένα. Αχρείαστη επίδειξη πλούτου και υλικής υπεροχής, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ασύγγνωστη ανοχή και  αδιαφορία από μέρους του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας ευρύτερα έναντι της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς και του ρουσφετιού. Αυτά όλα, και άλλα πολλά, ως γενεσιουργός αιτία οδήγησαν στο ηθικό  και  οικονομικό αδιέξοδο που ταλανίζει σήμερα τον τόπο, με όλα τα γνωστά παρεπόμενα.
Απ’ αυτήν την κρίση που δημιουργήθηκε η Εκκλησία δεν πρέπει να απουσιάζει.
Η στάση να μην εμπλέκεται η Εκκλησία στα σοβαρά προβλήματα οικονομίας δεν εκφράζει την ιστορία και την παράδοσή της. Γιατί η Εκκλησία είναι μια σαρκωμένη πραγματικότητα με κεφαλή το  Χριστό  που πάντοτε  πορεύεται και αγωνίζεται χάριν του λαού της, του ποιμνίου της. Πονεί όπως και αυτός, υποφέρει στις λύπες του, συμμετέχει σε κάθε παράμετρο της ζωής του. Το φρόνημά της είναι ακριβώς το ίδιο με αυτόν που χαρακτήριζε τον Απόστολο των Εθνών, όταν απευθυνόμενος στους Κορινθίους έγραφε «Τις ασθενεί και ουκ ασθενώ; Τις σκανδαλίζεται και ουκ εγώ πυρούμαι;» (Β Κορ. 11,29 ). Έτσι εμπνεόμενη από το Θεό, αναζητά διεξόδους.
Όμως πέραν από τις προσπάθειες που καταβάλλει σε καθημερινό επίπεδο να ανακουφίσει  υλικά τους πάσχοντες συνανθρώπους μας και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για απάμβλυνση του οικονομικού αδιεξόδου, οφείλει να διευκρινίσει και να υποδείξει εκ νέου πως η αιτία που προκάλεσε την οικονομική αστάθεια του τόπου είναι και παραμένει, μεταξύ άλλων, η ηθική αδιαφορία των ανθρώπων, ο εγωισμός και η πλεονεξία τους. Για αυτό θα πρέπει να επανευαγγελιστεί  τις μεγάλες αξίες που διακήρυξε ο αρχηγός και θεμελιωτής της πίστεως. Να υπομνήσει την ανάγκη της αλληλεγγύης έναντι της ιδιοτέλειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης έναντι της ατομικής κατοχής, της αγάπης έναντι της ψυχρής αδιαφορίας. Να απευθυνθεί στον  άνθρωπο ως εικόνα Θεού και να τον καλέσει να εργαστεί το αγαθό, να αποβάλει την πονηρία, να εκριζώσει την πλεονεξία, «ήτις εστίν ειδωλολατρία».(Κολ.3,5) Να του ενθυμίσει πως με τον  τρόπον που ενεργεί  λατρεύει αποκλειστικά το εγώ του, τον εαυτό του, το συμφέρον του. Και να τον καλέσει να το απαρνηθεί χάριν του αληθινού Θεού και των αναγκών του συνανθρώπου του. Όπως συμβουλεύει χαρακτηριστικά ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης «Κάνε χρήση των αγαθών, θυμήσου όμως και τον πλησίον. Άφησε τον εαυτό σου να απολαύσει αλλά με μέτρο».
Εν τέλει η εκκλησία είναι βέβαιη  ότι η οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί και ότι ο λαός μας έχει τις δυνατότητες  να ορθοποδήσει και πάλιν. Σημάδια αυτής της θετικής πορείας άρχισαν ήδη να διαφαίνονται, δημιουργώντας προσδοκίες για καλύτερες μέρες.  Για να συνεχισθεί βέβαια  αυτό θα απαιτηθεί καλός προγραμματισμός και μελετημένες κινήσεις εκ μέρους της πολιτείας καθώς και σκληρή δουλειά από μέρους όλων μας.
Όμως το πιο κρίσιμο ζήτημα που παραμένει είναι η ηθική αδιαφορία και απραξία, που επιδεικνύεται στην καθημερινότητα. Ο άκρατος εγωκεντρισμός και η υλιστική διάθεση που διακατέχει τον άνθρωπο. Εν ολίγοις η απομάκρυνσή του από το Θεό και τον νόμο Του.
Με σκοπό να συνειδητοποιηθεί από μέρους των νέων πως η ρίζα της οικονομικής κρίσης ήταν και θα παραμένει εσαεί  η ηθική κατάπτωση και αδιαφορία και να εξευρεθούν τα αναγκαία εκείνα μέσα από την παράδοση της Εκκλησίας, που θα πρέπει να γίνουν βίωμα ζωής, για μια ανθρωπινότερη κοινωνία στηριγμένη στην αγάπη και τη φιλαλληλία, η Ιερά Αρχιεπισκοπή προκήρυξε τον έβδομο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα: « “Αντί να απελπίζεσαι στο σκοτάδι άναψε ένα φως”. Η συμβολή της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της ηθικής και οικονομικής κρίσης της εποχής μας». Και τούτο γιατί πιστεύει πως δεν έλειψαν οι φωτιές οι πλάστρες. Και αυτές μπορούν να αναζητηθούν κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι οραματίζονται και εμπνέονται μια κοινωνία απαλλαγμένη από εγωισμούς και ιδιοτέλειες, από ψέματα και καταχρήσεις, από κλοπές και απάτες.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό για τη συνεργασία που η Ιερά Αρχιεπισκοπή έχει αναπτύξει και  διατηρεί με  το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, να εκφράσω την ευαρέσκειά μου στους λειτουργούς  που έχουν αναλάβει το έργο της κριτικής αποτίμησης της αξίας των εργασιών που έχουν εκπονηθεί καθώς επίσης να συγχαρώ τις Διευθύνσεις των σχολείων οι μαθητές των οποίων έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό καθώς επίσης και τα  σχολεία οι μαθητές των οποίων πρώτευσαν.
Τελευταία στρέφομαι σε σας αγαπητοί μου νέοι και νέες. Συγχαρητήρια σε σας και τις οικογένειές σας για την διάκριση που πετύχατε. Η Εκκλησία σας θέλει πολίτες θετικούς και δημιουργικούς με ήθος και αρετή. Στηρίζεται ευρύτερα στη νεολαία του τόπου για ένα παρόν όπου η πολιτική θα ενεργεί ως παιδαγωγική  λειτουργία που θα υπηρετεί το λαό και θα μάχεται για τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως, φροντίζοντας την υλική ευημερία του συνόλου.
Επιπρόσθετα επιθυμεί οι νέοι να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο της ηθικής κατολίσθησης που συντέλεσε στην περιπέτεια που όλοι  σήμερα βιώνουμε και να αγωνίζονται ώστε κατά τον Ευαγγελιστή «να είναι δυνατοί και να νικούν τον πονηρόν» (Α΄ Ιωαν. 2,13). Οραματιζόμαστε μαζί σας προς αυτή την κατεύθυνση.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
    21 Μαρτίου 2014.