29/3/14

Η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε γεύμα στους θρησκευτικούς ηγέτες

Η Α.Μ. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β΄
 ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΓΕΥΜΑ
ΣΤΟΥΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος παρέθεσε γεύμα, την Τρίτη, 25η Μαρτίου 2014 και ώρα 12.00΄ μ., στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου, στην παρουσία της Ειδικού Αντιπροσώπου του Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κας Lisa Buttenheim και εκπροσώπων της Σουηδικής Πρεσβείας.
Συγκεκριμένα στο γεύμα παρέστησαν ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων Δρ. Talip Ataly, ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Joseph Soueif, ο Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων Varoujan Herkelian και ο Βικάριος της Καθολικής Εκκλησίας George Kraj.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
       25 Μαρτίου 2014.
************************************************
Ρεπορτάζ του γεγονότος:
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος την Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014, το μεσημέρι, δέχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, σε εθιμοτυπική επίσκεψη, τον Μουφτή των Τουρκοκυπρίων Δρ. Talip Ataly,  τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Joseph Soueif, τoν Αρχιεπίσκοπο Αρμενίων Varoujan Herkelian και τον Βικάριο της Καθολικής Εκκλησίας George Kraj, στους οποίους παρέθεσε γεύμα, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Είναι η πρώτη φορά που οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου προσκλήθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου σε κοινή συνάντηση.
Προηγήθηκε συνάντηση στο Γραφείο του Μακαριωτάτου, στην οποία παρέστη μεταξύ άλλων και η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, κ. Lisa Buttenheim, καθώς και ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.
Σε σύντομες δηλώσεις στα ΜΜΕ, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι «η σημερινή πρόσκληση, τόσο προς το Μουφτή Δρ. Talip Ataly, την κ. Lisa Buttenheim και τους άλλους Αδελφούς, έχει περισσότερη εθιμοτυπική χροιά». «Αλλά οσάκις συναντηθούμε, έχουμε θέματα να συζητήσουμε. Μας ενδιαφέρουν τα μνημεία μας, και των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων, και η συνεργασία μας με το Μουφτή έχει αυτή την προσπάθεια, ούτως ώστε και τα δικά μας, και τα τεμένη τα μουσουλμανικά, θέλουμε να φτιαχτούν όλα για να μπορεί κανείς να προσέρχεται στους θρησκευτικούς χώρους, και τους δικούς μας και των Τουρκοκυπρίων», επισήμανε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος.
Στη συνέχεια, εξέφρασε την χαρά του γιατί μέσω αυτών των συναντήσεων και γευμάτων «δίνεται η ευκαιρία για συζήτηση αναφορικά με την αποκατάσταση θρησκευτικών μνημείων όλων των κοινοτήτων». Και εξήγησε, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, λέγοντας ότι «επειδή μνημεία έχουν και οι Μαρωνίτες και οι Αρμένιοι, γι αυτό παρακάθονται στη συνάντηση και το γεύμα».
Ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων Δρ. Talip Ataly, στις δικές του δηλώσεις μέσω διερμηνέα, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για την πρωτοβουλία του και τους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες για την ανταλλαγή απόψεων.
Ανέφερε ότι είναι καλό το γεγονός ότι διεξάγεται διάλογος για τα διάφορα προβλήματα και αυτός ο διάλογος, συνέχισε, δημιουργεί και ελπίδα.
Ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα και γίνεται συζήτηση για να εξευρεθούν λύσεις, τονίζοντας ότι η γλώσσα των θρησκευτικών ηγετών πρέπει να διαφέρει από αυτή των πολιτικών.
Ο Δρ. Talip Ataly κατέληξε λέγοντας ότι, μέσω της γλώσσας της θρησκείας, μπορούμε να καλωσορίσουμε την ελπίδα και την ειρήνη.
Στο γεύμα παρακάθισαν εκτός από το Μουφτή των Τουρκοκυπρίων, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Joseph Soueif, o Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων Varoujan Herkelian και ο Βικάριος της Καθολικής Εκκλησίας George Kraj. Επίσης, παρακάθισαν στο γεύμα, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, κ. Lisa Buttenheim, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, η εκπρόσωπος του Σουηδού Πρέσβη στην Κύπρου, κα  Sara Brandt-Hansen, ο Γενικός υπεύθυνος του Evkaf, Δρ. Ibrahim Benter και ο κ. Peter Weiderud, Πρόεδρος των Θρησκευτικών Κοινωνικών Δημοκρατών της Σουηδίας και του Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Σουηδία.