19/9/14

Μνήμη των μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος (19 Σεπτεμβρίου)

Η Αγία μας Εκκλησία στις 19 Σεπτεμβρίου τιμά τη μνήμη των μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος.


Η τριάδα αυτή των μαρτύρων ήθλησαν επί του αυτοκράτορος Πρόβου (276-282) και επί διοικητού της Αντιοχείας Ηλιοδώρου. Ο Τρόφιμος και ο Σαββάτιος διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως όταν βρέθηκαν τυχαία στην Αντιόχεια σε κάποια ειδωλολατρική εορτή.
Γι αυτό τον λόγο κατηγορήθηκαν από ζηλόφθονους και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο. Ο ηγεμόνας Ηλιόδωρος βλέποντας την σταθερότητα της πίστεώς τους στο Σωτήρα Χριστό, διέταξε να τους μαστιγώσουν ανελέητα.
Έτσι, άφησε την τελευταία του πνοή ο Σαββάτιος. Ο δε Τρόφιμος οδηγήθηκε σε σκληρότερο ηγεμόνα, το Διονύσιο Περώννιο. Αυτός, τον υπέβαλλε σε φρικτά βασανιστήρια, με αποτέλεσμα να πέσει σε κωματώδη κατάσταση.
Τον επισκέφθηκε ο Δορυμέδων, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας των βασανιστηρίων του, και ο οποίος πίστεψε στον Χριστό και τον ομολόγησε δημόσια ως αληθινό Θεό. Όταν το αντιλήφθηκε ο ηγεμόνας, βασάνισε σκληρά και το Δορυμέδοντα.
Κατόπιν έριξε και τους δύο στα θηρία. Και επειδή, ως εκ θαύματος, κανένα θηρίο δεν τους επιτέθηκε, ο ηγεμόνας, ένεκα φθόνου, δεν άντεχε το φαινόμενο και διέταξε τον αποκεφαλισμό τους.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας (Επιμέλεια: Επ. Μ. Γρ.).