11/9/15

Μνήμη της Οσίας Θεοδώρας, (11 Σεπτεμβρίου).

Μνήμη της Οσίας Θεοδώρας, (11 Σεπτεμβρίου


 Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Δημητρίου του φιλοσόφου,  και Ευανθίας, καθώς και Δημητριανού του υιού αυτών. Των Οσίων Θεοδώρας της εν Αλεξανδρεία (†491), Ευφροσύνου  του μαγείρου   († θ΄αι.) και Θεοδούλου.
Η οσία Θεοδώρα, καταγόταν από την Αλεξάνδρεια. Ήταν στολισμένη με σωματικό κάλλος και αφοσιωμένη στον ευσεβή σύζυγό  της. Κάποια στιγμή όμως έπεσε στο σφάλμα να προδώσει το συζυγικό της κρεβάτι και να πέσει στη μοιχεία.
Όταν κατάλαβε τι σφάλμα έκανε, μετάνιωσε και φορώντας ανδρικά ρούχα αποσύρθηκε σε μοναστήρι ανδρών για να μη την βρει ο σύζυγός της. Το νέο της όνομα ήταν Θεόδωρος. Μετά από δύο χρόνια μετάνοιας βρήκε έξω από την πόρτα του μοναστηριού ένα μωρό. Κάποιος την συκοφάντησε ότι διέπραξε μοιχεία με μία γυναίκα η οποία γέννησε το μωρό. Η Θεοδώρα, για επτά χρόνια ζούσε εκτός μοναστηριού σ` ένα καλύβι με το παιδί, μέχρι πού αποκαλύφθηκε η συκοφαντία εναντίον της. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε μόνο όταν η Θεοδώρα παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο.
Όταν ο σύζυγός της πληροφορήθηκε το θάνατό της, παρέστη στην κηδεία και παρέμεινε ο ίδιος στο μοναστήρι, αφού πρώτα διαμοίρασε τα υπάρχοντά του στους συνανθρώπους του που είχαν ανάγκη.
Πόσο στ’αλήθεια θα πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι από τα μικρά σφάλματα, που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα και ανυπέρβλητα, λόγω της λανθασμένης νοοτροπίας που οδηγεί στην απώλεια, αντί δια της μετανοίας και της προσευχής στο Χριστό και τη Βασιλεία των ουρανών.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας.