17/9/15

Μνήμη Αγίου Ηρακλειδίου (17 Σεπτεμβρίου)

Μνήμη Αγίου Ηρακλειδίου (17 Σεπτεμβρίου)

 Η Εκκλησία τιμά στις 17 Σεπτεμβρίου τη μνήμη της Αγίας μάρτυρος Σοφίας και των τριών μαρτύρων θυγατέρων αυτής,  Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης. Επίσης, τιμούμε τον Άγιο Ηρακλείδιο επίσκοπο Ταμασού, τον άγιο Αυξίβιο Επίσκοπο Σόλων και τον όσιο Αναστάσιο στην Περιστερωνοπηγή της Μεσαορίας.

Ο Άγιος Ηρακλείδιος ήταν γιός ειδωλολάτρη ιερέα. Ακολούθησε την χριστιανική πίστη, αφού γνώρισε τους αποστόλους Βαρνάβα και Μάρκο, καθώς τους συνόδευε κατά προτροπή του πατέρα του. Κοντά στους δύο αποστόλους ο Ηρακλείδιος έμαθε για τη ματαιότητα της ειδωλολατρίας και την αξία της αληθινής πίστης. Μετά τη βάπτισή του συναντήθηκε και με τον Απ. Παύλο. Ακολούθως, οι Απόστολοι Παύλος, Βαρνάβας και Μάρκος τον χειροτόνησαν επίσκοπο Ταμασού και του εμπιστεύθηκαν τη διαποίμανση των πιστών.
Από τους πρώτους που κατήχησε και βάπτισε ο Άγιος Ηρακλείδιος ήσαν οι δύο γονείς του. Στην περιοχή Ταμασού, γύρω από το ασκητήριο τού Αγίου, κτίστηκε η Ιερά Μονή, η οποία ανασυστάθηκε επί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ και σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία Μονή. Μεγάλη ευλογία και θησαυρός της Εκκλησίας μας, η τιμία κάρα του Αγίου, που φυλάσσεται στην ομώνυμη Μονή.
Ο θεοφόρος Αυξίβιος καταγόταν από τη Ρώμη. Ήταν γιός πλουσίων ειδωλολατρών που του προσέφεραν σπουδαία κατά κόσμον σοφία. Επειδή οι γονείς του τον πίεζαν να νυμφευθεί, αυτός, ποθώντας να ζήσει με παρθενία και άσκηση, αναχώρησε κρυφά από τη Ρώμη και με πλοίο ήλθε στο Λιμνίτη, κοντά στους Σόλους. Εκεί συνάντησε τον Ευαγγελιστή Μάρκο, ο οποίος αφού τον κατήχησε, τον βάπτισε και τον χειροτόνησε Επίσκοπο Σόλων, καθοδηγώντας τον πώς να διδάσκει το ιερό Ευαγγέλιο. Ο Αυξίβιος με τη θαυμαστή πολιτεία του και τους θεοσόφους λόγους του μετέστρεψε πολλούς ειδωλολάτρες προς τον αληθινό Θεό.
Κοιμήθηκε ειρηνικά και τάφηκε στους Σόλους, μετά από πενήντα χρόνια καρποφόρου διαποίμανσης του λαού του Θεού. Τιμάται ιδιαιτέρως στο χωριό Αστρομερίτης, όπου ευρίσκεται ναός αφιερωμένος σ' αυτόν.
Ο Όσιος Αναστάσιος ασκήτευσε στην κοινότητα Περιστερωνοπηγής. Στο υπόγειο του παλαιού Ιερού Ναού βρίσκεται το ασκητήριο και ο τάφος του.
Η Κύπρος είναι υπερήφανη για τους πολλούς και σπουδαίους Αγίους της και όλοι οι πιστοί πέρνουν μεγάλη ευλογία και ενίσχυση, επικαλούμενοι τις πρεσβείες τους στη ζωή και τα έργα τους.
 Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου