10/9/15

Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Σεπτέμβριο

Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Σεπτέμβριο
(10/9/2015).

Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Σεπτέμβριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 159ης Συνοδικής Περιόδου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Ακολούθως ενημερώθηκε για το τέταρτο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιερέων Νεότητος και κατηχητών Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο πραγματοποίησε η Ιερά Σύνοδος και φιλοξενήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας στο διάστημα 25 έως 28 Αυγούστου 2015. Η γενική συζήτηση είχε ως θέμα «Ζώντας στην πολυ-πολιτισμική Ελλάδα: τα σύγχρονα αιτήματα και η απόκριση της κατήχησης».


Το Συνέδριο ασχολήθηκε και με οκτώ θεματικούς κύκλους: 1) Το πρόβλημα της βίας. 2) Η Εκκλησία και το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. 3) Ο Γάμος και η οικογένεια. 4) Η Πίστη ως πράξη. 5) Ο ηθικός προβληματισμός και τα σύγχρονα βιοηθικά διλήμματα. 6) Οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. 7) Ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία. 8) Η κατήχηση και το κίνημα της Νέας Εποχής. Επίσης πραγματοποιήθηκαν τέσσερα εργαστήρια για τον σχεδιασμό κατηχητικών προγραμμάτων, με θέματα τον πολιτισμό, το εορτολόγιο, την ψυχική υγεία και την προσωπικότητα του κατηχητή.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διεξήχθη στρογγυλή τράπεζα, στην οποία έλαβαν μέρος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος για την κατήχηση στη σύγχρονη εποχή. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου ήταν πλούσιο σε ιερές ακολουθίες, ψυχαγωγία και επισκέψεις σε τόπους-προσκυνήματα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Συνοδος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.


Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου