16/9/15

Μνήμη της Αγίας Mεγαλομάρτυρος Ευφημίας (16 Σεπτεμβρίου)

Μνήμη της Αγίας Mεγαλομάρτυρος Ευφημίας (16 Σεπτεμβρίου)

Η αγία μας Εκκλησία τιμά, στις 16 Σεπτεμβρίου, τη μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος και πανευφήμου  Ευφημίας, η οποία καταγόταν από την Χαλκηδόνα.
Έζησε στην εποχή του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Οι γονείς της διακρινόντουσαν για την αγάπη τους προς την Αγία Ορθόδοξο Εκκλησία, την αρετή της ελεημοσύνης και την ευλάβεια στους Αγίους.
Όταν ξέσπασαν οι διωγμοί, όλοι έτρεξαν να σωθούν στα βουνά και στις σπηλιές. Το ίδιο έκανε και η αγία Ευφημία. Γρήγορα όμως τους κάλεσαν για να δώσουν αναφορά ενώπιον του Ανθύπατου. Ήταν συγκινητικό, διότι όλοι οι Χριστιανοί παρέμειναν γενναίοι και σταθεροί στο ορθόδοξο φρόνημα, παρά τις απειλές, τις κακουχίες και τις στερήσεις. Ανάμεσά τους και η Αγία Ευφημία.
Μετά τα βασανιστήρια, τους οδήγησαν στη φυλακή, εκτός της αγία Ευφημίας, διότι ο Ανθύπατος, ήθελε να τη δελεάσει αλλά και να την απειλήσει, ένεκα της ομορφιάς της. Προσπαθούσε μάταια όμως, διότι δεν αξιολόγησε την γενναιότητα της Ευφημίας και την αφοσίωσή της στον εσταυρωμένο Ιησού Χριστό.
Άντεξε πολλά βασανιστήρια και εξευτελισμούς, γιατί αντιστάθηκε στους κακούς λογισμούς του Ανθύπατου. Πολλοί από τους παριστάμενους την ώρα των διαφόρων μαρτυρίων της Αγίας Ευφημίας, πίστευσαν και ομολόγησαν τον Χριστό ως αληθινό Θεό. Δέχθηκε τέλος, το θάνατο από τα άγρια θηρία που εξαπέλυσαν οι δήμιοι εναντίον της.
Η αγία Ευφημία παραμένει παράδειγμα γενναίας χριστιανής γυναίκας, που έφθασε μέχρι το μαρτύριο για την αγάπη του Χριστού.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου