12/10/15

Μνήμη των μαρτύρων Πρόβου, Ταράχου και Ανδρονίκου (12 Οκτωβρίου)

Μνήμη των μαρτύρων Πρόβου, Ταράχου και Ανδρονίκου (12 Οκτωβρίου)

Η αγία μας εκκλησία τιμά  τη μνήμη των μαρτύρων Πρόβου, Ταράχου και Ανδρονίκου και των οσίων Θεοσεβίου του Αρσινοΐτου. και Επικτήτου.
Οι Άγιοι Πρόβος, Τάραχος και Ανδρόνικος μαρτύρησαν, επί Διοκλητιανού, γύρω στο 300 μ.Χ..  Και οι τρεις ήταν στρατιώτες ευσεβέστατοι, με βαθειά συνείδηση της χριστιανικής πίστεως. Συνελήφθησαν από τον έπαρχο της Ταρσού, Μαξέντιο, και ομολόγησαν με θάρρος την πίστη τους στον Ιησού Χριστό. Ο τύραννος αν και διέταξε τον αποκεφαλισμό τους, εντούτοις, οι απαντήσεις που έλαβε και το θάρρος και η πίστη που επέδειξαν τον συγκλόνισαν.
O Άγιος Επίκτητος ο θαυματουργός εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Κάζα Πιφάνη, της Κερύνειας, και εκεί ασκήτευσε και κοιμήθηκε εν ειρήνη.
Πάνω από τη σπηλιά που έζησε, οικοδομήθηκε εκκλησία και γύρω από αυτήν το χωριό Άγιος Επίκτητος, σήμερα τουρκοκρατούμενο.
Η διατήρηση της μνήμης, της ιστορίας και της νοσταλγίας της καταχόμενης, απο τα τουρκικά στρατεύματα, πατρίδας μας, είναι απαραίτητη στον αγώνα μας για ελευθερία και επιστροφή στην πατρική γη!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου