7/10/15

Μνήμη των Μεγαλομαρτύρων Σεργίου και Βάκχου (7 Οκτωβρίου)

Μνήμη των Μεγαλομαρτύρων Σεργίου και Βάκχου (7 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Μεγαλομαρτύρων Σεργίου και Βάκχου, των μαρτύρων Ευσεβίου και Φήλικος και του ιερομάρτυρος Πολυχρονίου.
Οι άγιοι μάρτυρες Σέργιος και Βάκχος κατάγονταν από τη Ρώμη και έζησαν επί άρχοντος Μαξιμιανού, γύρω στο 300 μ.Χ. Ανήκαν στις ανώτατες στρατιωτικές τάξεις της αυτοκρατορίας, και όταν κατηγορήθηκαν ότι ασπάστηκαν το χριστιανισμό, ομολόγησαν με θάρρος την πίστη τους στο Χριστό.
Ένεκα της χριστιανικής τους ιδιότητας και συμπεριφοράς, καθαιρέθηκαν από τα αξιώματά τους, διαπομπεύτηκαν, και βασανίστηκαν μέχρι θανάτου. Παρ΄ όλα αυτά, έμειναν σταθεροί στην πίστη και προσηλωμένοι στον Εσταυρωμένο Ιησού Χριστό κερδίζοντας έτσι τους αμάραντους στεφάνους του μαρτυρίου.
Ο ιερομάρτυρας Πολυχρόνιος, που επίσης εορτάζουμε σήμερα, έτυχε επιμελημένης χριστιανικής ανατροφής από τους γονείς του, και αναδείχθηκε σε σπουδαίο διδάσκαλο της χριστιανικής πίστεως. Μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Μέλημά του ήταν οι άνθρωποι της ενορίας του να γνωρίζουν την αληθινή πίστη και να ζουν με συνείδηση τα δόγματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Τόσο η σταθερότητά του, όσο και τα θαύματα που η χάρις του Παναγίου Πνεύματος επιτελούσε δια του Αγίου Πολυχρονίου, προκάλεσαν το φθόνο και την αγανάκτηση του αρειανόφιλου αυτοκράτορα Κωνστάντιου, ο οποίος υπέβαλε τον Άγιο σε πολλές και φοβερές πιέσεις, με διωγμούς και εξορίες.
Εξαιτίας της σθεναρής αντίστασής του σε όλα τα βασανιστήρια, οι  αρειανοί μεθόδευσαν και πέτυχαν τη δολοφονία του. Έτσι, ενώ ιερουργούσε, ομάδα αιρετικών έκανε έφοδο στην Εκκλησία και τον μαχαίρωσαν επί της Αγίας Τραπέζης.
Πόσοι αδελφοί μας, αλήθεια, και στις μέρες μας, παρά τις διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, ζουν φοβερά βασανιστήρια και γίνονται μάρτυρες της χριστιανικής Πίστεως.
Σήμερα πανηγυρίζουν ναοί επωνόματι του Ιερομάρτυρα Πολυχρονίου στον Άγιο Νικόλαο Λευκονοίκου και στη Μελάναρκα Καρπασίας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου