7/10/15

Στην Κύπρο περιφερειακό συνέδριο του ΟΗΕ

Στην Κύπρο περιφερειακό συνέδριο του ΟΗΕ κατά της θρησκευτικής βίας

Περιφερειακό συνέδριο με τη συμμετοχή θρησκευτικών ηγετών, νομοθετών και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, με στόχο την καταπολέμηση της θρησκευτικής βίας, διοργανώνει ο ΟΗΕ, στην Κύπρο στις 7 και 8 Οκτωβρίου.

Σε δελτίο Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρεται ότι στο συνέδριο θα παραστεί ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης Χάινερ Μπίλεφελντ.
«Η επικοινωνία βοηθάει να υπερπηδηθούν οι προκαταλήψεις, εμποδίζει τα αρνητικά στερεότυπα και κτίζει ή ανοικοδομεί την εμπιστοσύνη στις κοινωνίες», ανέφερε ο κ. Μπίλεφελντ ανακοινώνοντας το περιφερειακό συνέδριο υπό τον τίτλο «Διευρύνοντας τη Διασυνοριακή Επικοινωνία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η βία που διαπράττεται στο όνομα της θρησκείας μπορεί να προληφθεί μέσω της διασυνοριακής επικοινωνίας».
Αναφέρεται ότι ο κ. Μπίλεφελντ συνεργάζεται στενά με το γραφείο για το θρησκευτικό διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο στην προσπάθεια προώθησης του διαθρησκευτικού διάλογου σε ολόκληρο το νησί.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχει λάβει μέρος σε διαθρησκευτική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο μαζί με τους θρησκευτικούς ηγέτες της νήσου.
Η συνεργασία μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών έχει οδηγήσει σε μια σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή της ελευθερίας της θρησκείας ή πίστης σε ολόκληρο το νησί, προστίθεται.
Οικοδομώντας πάνω στο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα της διαθρησκευτικής συζήτησης στρογγυλής τραπέζης της Κύπρου, το διήμερο περιφερειακό συνέδριο έχει ως στόχο να προσεγγίσει τους διαφορετικούς φορείς της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και να διευκολύνει μια ανταλλαγή εμπειριών στο πλαίσιο του διαθρησκευτικού διαλόγου, ανέφερε ο Ειδικός Εισηγητής.
Το συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από το γραφείο του Υπάτου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ (UNHCR), θα γίνει στο Λήδρα Πάλας.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Μπίλεφελντ θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με τίτλο «Η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μέσω της διασυνοριακής επικοινωνίας – εμπειρίες από την Κύπρο και αλλού», στο εστιατόριο Σατώ Στάτους, την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, στις 1930. Για συμμετοχή στη διάλεξη το κοινό μπορεί να αποταθεί στο religioustrackcyprus@gmail.com

Πηγή: ΚΥΠΕ