6/9/16

Ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του αρχαγγέλου Μιχαήλ (6 Σεπτεμβρίου)

Ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του αρχαγγέλου Μιχαήλ (6 Σεπτεμβρίου)
ου Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Την εποχή που ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, πέρασε από την  Φρυγία,  προφήτευσε ότι πρόκειται εκεί να αναβλύσει αγίασμα, προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Και πράγματι, στην περιοχή της Φρυγίας ανάβλυσε το θαυματουργό αγίασμα για την πνευματική παρηγορία των ανθρώπων.
Κάποιος πλούσιος ειδωλολάτρης, που η κόρη του ήταν κωφάλαλη και θεραπεύτηκε από το Αγίασμα, ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και έκτισε  Ναό προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Αφού πέρασαν περίπου ενενήντα χρόνια, ένας νέος από την Ιεράπολη, ονόματι Άρχιππος,  εγκαταστάθηκε στο Ναό  ως νεωκόρος.
Οι ειδωλολάτρες της περιοχής, κινούμενοι από φθόνο, αποφάσισαν να ενώσουν, δυο ποταμούς, τον Κούφο και τον Λυκόστρατο, και να τους στρέψουν κατά του Αγιάσματος και του Ναού. Ο Άρχιππος με τις προσευχές του, κατόρθωσε ώστε οι δυο ποταμοί να χύνονται σε ένα άνοιγμα κι έτσι να σωθεί ο Ναός. Επειδή το άνοιγμα που δημιουργήθηκε από το χτύπημα του Ταξιάρχου έμοιαζε με χωνί , και το νερό χωνεύτηκε στο σημείο αυτό, η περιοχή μετονομάστηκε από Κολλασαίς σε Χώναις της Φρυγίας.
Σήμερα πανηγυρίζει η Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, του Τρυπιώτη στην εντός των τειχών Λευκωσία, ο Αρχάγγελος της κατεχόμενης Πυργάς Αμμοχώστου και όλες οι Εκκλησίες που τιμούν τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου