6/10/16

Μνήμη του οσίου Κενδέα του θαυματουργού (6 Οκτωβρίου)

Μνήμη του οσίου Κενδέα του θαυματουργού (6 Οκτωβρίου) 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Αποστόλου Θωμά και του οσίου Κενδέα του θαυματουργού.
Ο απόστολος Θωμάς μετά την ανάσταση του Χριστού, επιτελώντας την εντολή «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» κήρυξε το λόγο του Θεού στους Μήδους και Πάρθους, Πέρσες και Ινδούς.
Επειδή έπεισε όλη την οικογένειά του να ασπαστεί το χριστιανισμό, συνελήφθη από στρατιώτες οι οποίοι, αφού τον ανέβασαν σε όρος, τον σκότωσαν με τις λόγχες τους.
Ο όσιος και θεοφόρος Κενδέας ανήκει στην τάξη των ασκητών που ήρθαν από την Παλαιστίνη και έζησαν στην πατρίδα μας. Τον αγώνα της αρετής διήνυσε σ’ένα σπήλαιο, με πίστη και αφοσίωση στο θέλημα του Θεού. Εκεί θαυματούργησε και πέθανε σε βαθιά γεράματα. Έζησε κυριολεκτικά στη γη ως ένσαρκος άγγελος και με την αγιότητά του, πηγάζει ποταμούς θαυμάτων σε όσους με πίστη προσέρχονται και ζητούν την προστασία του.
Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι οι Άγιοι παραμένουν τεκμήριο της παρουσίας του Θεού και παρηγορίας σε κάθε άνθρωπο που ζητά τις πρεσβείες τους  και  μέσω αυτών ποθεί τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος.
Σήμερα, πανηγυρίζει η Ιερά Μονή του Αγ. Κενδέα, πλησίον της κοινότητας Αυγόρου στην Αμμόχωστο, όπου έζησε και εκοιμήθη ειρηνικά ο Άγιος, καθώς και ο ομώνυμος ναός του στην Πάφο.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου