13/11/21

Ο μύθος της «Νέας Εσφιγμένου»

 

Ο μύθος της «Νέας Εσφιγμένου»





Αρκετές φορές, δυστυχώς, σε δημόσια άρθρα και λόγους γίνεται το λάθος να αναφέρεται η Ιερά Μονή Εσφιγμένου ως δήθεν «νέα Εσφιγμένου».

Αυτή η ορολογία έχει χρησιμοποιηθεί αφελώς από διαφόρους για λόγους δήθεν εύκολης κατανόησης του θέματος. Η χρήση της, όμως, δημιουργεί σύγχυση, σαν να υπονοεί πως, ως «νέα», η μονή μας δεν έχει ιστορικά δικαιώματα επί του κεντρικού της κτηρίου, πως δεν είναι παραδοσιακή κτλ. Επιπλέον, δημιουργούνται ενδεχομένως συνειρμοί και άστοχες συνδέσεις με διάφορα μυθεύματα ερμηνείας του σύγχρονου κόσμου, όπως η λεγόμενη «Νέα Τάξη Πραγμάτων», «Νέα Εποχή» κτλ, με αποτέλεσμα να δυσφημείται η μονή μας.

Όποιος, λοιπόν, χρησιμοποιεί τέτοια, παραπλανητική ορολογία, άθελα του ή μη, γίνεται φορέας και θύμα της προπαγάνδας των καταληψιών του κεντρικού κτηρίου της μονής μας, εξυπηρετώντας τους σκοπούς τους.

Δεν υπάρχουν δύο μονές Εσφιγμένου, παλαιά και νέα, όπως υπονοεί αυτή η ορολογία. Δεν υπάρχουν 21 μονές στο Άγιον Όρος, αλλά 20, όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους!

Μία Μονή Εσφιγμένου υπάρχει. Η Μονή Εσφιγμένου είναι η διοίκηση και η αδελφότητα της, που είναι μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και το αντίστοιχο νομικό πρόσωπο. Από το σύνολο των κτηρίων της Μονής, το κεντρικό βρίσκεται υπό κατάληψη από εξωεκκλησιαστικά άτομα, που δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά είναι συνδεδεμένα πνευματικώς με το θρησκευτικό νομικό πρόσωπο «Εκκλησία Γ.Ο.Χ. Ελλάδος».

Πώς είναι δυνατόν να είναι «νέα» η μονή μας, τη στιγμή που αποτελείται από άτομα που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία ανήκει το Άγιο Όρος για περισσότερο από 1.000 χρόνια; Άτοπο.

Νέα, πρόσφατη, αλλά και πρωτοφανής στην ιστορία του Αγίου Όρους, είναι η κατάληψη εδάφους του για ορισμένα χρόνια από άτομα που δεν είναι μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

αρχιμ. Βαρθολομαίος
Ηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου