25/11/11

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου εξέλεξε τον νέο Μητροπολίτη Κυρηνείας

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία συνήλθε το πρωί της Πέμπτης, 24 Νοεμβρίου 2011, στο μικρό Συνοδικό για ανάδειξη Μητροπολίτη Κυρηνείας, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου, εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Κυκκώτη ως νέο Μητροπολίτη Κυρηνείας. Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, συγκέντρωσε εννέα ψήφους έναντι έξι του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου και μίας του Αρχιμανδρίτη Βενέδικτου Ιωάννου.


Η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Κυρηνείας θα γίνει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, το πρωί στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα και στις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει η ενθρόνιση του στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά.

Μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης, στις πρώτες του δηλώσεις, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς την Ιερά Σύνοδο και ευχαρίστησε το λαό της Κερύνειας για την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπο του αναφέροντας ότι θα δώσει όλη τη δύναμη της ψυχής του για τη Μητρόπολη Κυρηνείας.

«Ήμουν σίγουρος ότι η Ιερά Σύνοδος πάντοτε πράττει το σωστότερο και το καλύτερο. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Ευχαριστώ όλους τους Κερυνειώτες οι οποίοι κράτησαν ένα ήθος ψηλό όπως αρμόζει σε Εκκλησιαστικές εκλογικές διαδικασίες. Τους είμαι ευγνώμων και τους ευχαριστώ πάρα πολύ», τόνισε.

«Γνωρίζω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη για την κατεχόμενη Κερύνεια μας και αναλογιζόμενος το βάρος αυτής της ευθύνης είμαι έτοιμος να αναλώσω τον εαυτό μου σε αυτό τον μεγάλο αγώνα. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους και εύχομαι πάντοτε ο Θεός και η Παναγία να είναι προστάτες μας και να μας δυναμώνουν», πρόσθεσε.
Κληθείς στην συνέχεια από τους δημοσιογράφους να απαντήσει εάν δεσμεύεται σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και η Κερύνεια, όπως όλα δείχνουν, θα είναι υπό τουρκική διοίκηση, ότι θα κάνει ότι μπορεί για να επιστρέψει στην κανονική έδρα της Μητρόπολης Κυρηνείας, εκτός και αν αυτό το απαγορέψει η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος είπε ότι δεσμεύεται να αναλώσει το άπαν των δυνάμεων του για την επίτευξη των δικαίων των Κερυνειωτών. «Αγωνιζόμαστε. Πάντοτε η Κερύνεια θα είναι πάνω απ’ όλα», πρόσθεσε.

Μετά την εκλογή, η Ιερά Σύνοδος εν πομπή μετέβηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου, όπου αναπέμφθηκε σύντομη δέηση, υπογράφηκαν επί της Αγίας Τραπέζης τα αποτελέσματα της εκλογής και στη συνέχεια ο Λαμπαδούχος μετέφερε την απόφαση της Συνόδου και κάλεσε τον Εψηφισμένο να προσέλθει στο Ναό όπου ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος διάβασε το Μέγα Μήνυμα και ακολούθησε η αποδοχή και ευχαριστία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Κυρηνείας Χρυσοστόμου.

Τέλος, ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Κυρηνείας δέχθηκε τα συγχαρητήρια του κλήρου και του λαού στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

«Είχαμε τη χαρά σήμερα να πληρώσουμε την κενωθείσα έδρα της Κερύνειας. Είχαμε μια από τις πιο όμορφες συνεδρίες της Συνόδου. Μέσα σε ένα κλίμα πνευματικό που πράγματι μπορεί να πει κανείς ότι επικρατούσε η παρουσία του Αγίου Πνεύματος», δήλωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος αμέσως μετά την εκλογή νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας. «Είμαστε ευτυχείς γιατί η επιλογή του λαού της Κερύνειας ήταν μια άριστη επιλογή και οι τρεις οι ψηφισθέντες, οι προκριθέντες από το λαό ήσαν καταξιωμένοι κληρικοί. Είχα τονίσει στην Σύνοδο ότι όποιος και αν εκλεγεί δεν σημαίνει ότι νικά και οι άλλοι που δεν θα εκλεγούν ότι ηττώνται. Στην Εκκλησία υπάρχουν θέσεις πολλές. Υπάρχει πολύ δουλειά. Χρειάζονται εργάτες, άοκνοι να δουλέψουν και να δώσουν όλο το καλό εαυτό τους», πρόσθεσε. Ο Κύπρου Χρυσόστομος υπογράμμισε ότι «ο νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας έχει πολύ δουλειά μπροστά του. Δεν πρόκειται ούτε μέρα ούτε νύχτα να ησυχάσει γιατί του έλαχε μία Μητρόπολη που είναι κατεχόμενη. Το ποίμνιο το δικό του είναι σκορπισμένο σε όλη την Κύπρο, οφείλει να βρίσκεται κοντά τους, γι' αυτό θα υποχρεωθεί να πηγαίνει σε όλες τις Μητροπόλεις και στην Αρχιεπισκοπική περιφέρεια. Θα είναι ευπρόσδεκτος απ' όλους μας. Θα έχει τις διευκολύνσεις για να υπηρετεί το ποίμνιο του. Εκείνο που έχω να τον διαβεβαιώσω είναι ότι όλοι μας, όλοι οι αδελφοί και εγώ προσωπικά θα είμεθα κοντά του, ούτως ώστε να επιτύχει στο δύσκολο έργο που από σήμερα αναλαμβάνει». Ο Μακαριώτατος τόνισε, τέλος, ότι «όπως το Άγιο Πνεύμα εξέλεξε τον Μητροπολίτη Κυρηνείας, έτσι θα τον στηρίξει και θα τον βοηθήσει να πετύχει στο έργο που αναλαμβάνει από σήμερα».

Λουκάς Α. Παναγιώτου
24 Νοεμβρίου 2011