23/3/12

Ο Μακαριώτατος παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος "Υπερηφάνεια της Πατρίδος" Ν. Αντόνσκι
Με το Ανώτερο Δημόσιο Βραβείο Τιμής, το παράσημο «Υπερηφάνεια της Ρωσίας», τιμήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, την Τετάρτη το πρωί, 21 Μαρτίου 2012, από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Υπερηφάνεια της Πατρίδος» κ. Νικολάϊ Αντόνσκι. Η παρασημοφόρηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια λιτής τελετής στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.



Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Αντόνσκι είναι διακεκριμένος στρατιωτικός με μεγάλη προσφορά στην Ρωσία και με πάρα πολλες ανδραγαθίες στο ενεργητικό του. Παράλληλα, ο ίδιος είναι ο μόνος επιζών από την ομάδα των αξιωματούχων της πολεμικής αεροπορίας, που επέβαιναν των ελικοπτέρων και είχαν ως αποστολή να περιορίσουν τη ραδιενέργεια που απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα, το 1986 που σημειώθηκε η φονική έκρηξη στο Τσέρνομπιλ και η οποία είχε παγκόσμιες καταστροφικές συνέπειες.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή, αλλά και μεγάλη η συγκίνησή μου να δέχομαι από εσάς έναν ήρωα του Τσέρνομπιλ αυτό το Βραβείο Τιμής. Αισθάνομαι, όμως, ότι αυτή τη στιγμή, η απόδοση τιμής και η έκφραση ευγνωμοσύνης θα έπρεπε να είναι προς το πρόσωπό σας, δεδομένου της ηρωικής αυτοθυσίας που επιδείξατε εσείς προσωπικά και η ομάδα πιλότων της ρωσικής αεροπορίας, της οποίας τεθήκατε επικεφαλής το τραγικό εκείνο πρωινό του Σαββάτου, της 26ης Απριλίου 1986, όταν η αλυσιδωτή αντίδραση στον τέταρτο αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου προκάλεσε διαδοχικές εκρήξεις, που διέλυσαν τον αντιδραστήρα και σκόρπισαν στον αέρα τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού εκθέτοντας τη χώρα σας, την Ευρώπη και ολόκληρη την ανθρωπότητα στον κίνδυνο της ραδιενέργειας» τόνισε στην ομιλία του ο Μακαριώτατος.

«Επιθυμώ βαθύτατα να Σας ευχαριστήσω και να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας μας και του λαού μας για τον ηρωισμό που επιδείξατε εσείς και η ομάδα σας», ανέφερε για να προσθέσει «σας ευχαριστώ, ακόμη, και για την τιμή που μου κάνατε. Αισθάνομαι, όμως, ότι η έκφραση αυτή αγάπης και τιμής προς στο πρόσωπό μου, δεν ανήκει μόνο σε μένα αλλά ιδιαιτέρως στην Εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ καθώς και στο χριστεπώνυμο πλήρωμά Της».

Ο Κύπρου Χρυσόστομος τόνισε στην συνέχεια ότι «η αγάπη του Θεού μας κατέστησε Ποιμένες δια να ποιμαίνουμε τον περιούσιο λαό του, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, φύλου. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια οφείλομε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, καθοδηγώντας το χριστεπώνυμο πλήρωμά μας στο δρόμο που χάραξε και βάδισε πρώτος ο Σωτήρας Χριστός, που οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών».

«Οι δεσμοί τού πνεύματος είναι πολύ πιο ισχυροί από τους δεσμούς τού αίματος και δια τούτο ποτέ δεν περιορίστηκα μέσα στα όρια τής Κυπριακής Εκκλησίας. Αλλά ως πυξίδα και γνώμονα όλων των ενεργειών μου και της προσφοράς μου είχα το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων, των όπου Γης ορθοδόξων πιστών», υπογράμμισε.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε με έμφαση ότι «εάν σήμερα υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα στις σχέσεις των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που προβάλλουν πρώτον την εθνικότητα της τοπικής τους Εκκλησίας και κατά δεύτερον λόγο τη χριστιανική τους ταυτότητα».

«Ολοκληρώνοντας, εύχομαι από μέσης καρδίας, όπως ο Πανάγαθος Κύριος, Σας στηρίζει και σας χαρίζει υγεία, έτη πλείστα, και ευόδωση των ευγενικών Σας στόχων», τόνισε για να παρακαλέσει ακολούθως όπως «διαβιβάσετε προς τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας σας τις ευχαριστίες μας αλλά και του κυπριακού λαού για την συνεχή υποστήριξη της μεγάλης χώρας σας προς το εθνικό θέμα που αντιμετωπίζει ο λαός μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Υπερηφάνεια της Πατρίδος» κ. Νικολάϊ Αντόνσκι σημείωσε ότι εκπροσωπεί μια οργάνωση της Ρωσίας που αποτελείται από ανθρώπους, οι οποίοι τιμήθηκαν για τις ιδιαίτερες υπηρεσίες τους προς την πατρίδα τους εν καιρώ ειρήνης.

«Είμαι πιστός άνθρωπος και με έκανε πιο πιστό το γεγονός ότι 16 περίπου φορές στην ζωή μου ήμουν στα όρια του θανάτου και κινδύνευε η ζωή μου», ανέφερε για να επισημάνει ότι «η πίστη μου μεγάλωσε μέσα από την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών, γι’ αυτό ως άνθρωπος που επέζησε απ’ αυτά τα γεγονότα είμαι ευγνώμων στο Θεό και είμαι επίσης ευγνώμων που έχω την τιμή να σας απονέμω την ανώτατη τιμητική διάκριση και το παράσημο του ιδρύματος μας».

«Θέλω να σας μεταφέρω την ευγνωμοσύνη των 35 χιλιάδων μελών του ιδρύματος μας, που είναι άνθρωποι με ειδική προσφορά στην πατρίδα, καθώς επίσης και ως αντιπρόσωπος του νεοεκλεγέντος, στις τελευταίες εκλογές, προέδρου Πούτιν σας μεταφέρω την ευγνωμοσύνη του ιδίου και ολοκλήρου του Ρωσικού λαού, των 140 εκατομμυρίων».

Ο κ. Αντόνσκι εξέφρασε την ιδιαίτερη αγάπη όλων των μελών του ιδρύματος «Υπερηφάνεια της Πατρίδος» για την Κύπρο, και απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο υπογράμμισε ότι «η προσφορά σας Μακαριώτατε είναι μεγάλη και εκτιμάται όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο».

Ακολούθως ο κ. Αντόνσκι ανέγνωσε το σκεπτικό της βραβεύσεως το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Για την μεγάλη συνεισφορά στην πνευματική ενότητα των λαών του κόσμου. Την ενδυνάμωση της φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, την καθιέρωση και ανάπτυξη της φιλίας σε όλο τον κόσμο. Το επίμονο έργο για την καταπολέμηση του εθνικού και θρησκευτικού μίσους μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων και την ακεραιότητα και την ειρήνη της Κύπρου. Την αυταπαρνητική ταπείνωση προς όφελος του λαού, για την προσφορά προς πάσχοντες και για τον πατριωτισμό απονέμεται ο τίτλος «Υπερηφάνειας της Ρωσίας», το ανώτατο δημόσιο βραβείο τιμής στον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομο τον Β΄».

Τέλος ο ευχήθηκε προς τον Μακαριώτατο να έχει πάντα υγεία και έτη πολλά προς όφελος του κυπριακού λαού και της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Λουκάς Α. Παναγιώτου
21 Μαρτίου 2012


**************************************************************

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
«ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ»

Αγαπητέ φίλε κύριε Αντόσκιν, αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπό Σας και προς το Ίδρυμα «ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ» τού οποίου είστε Πρόεδρος, διότι είχατε την ευγενή καλοσύνη να με τιμήσετε με το παράσημο, που έχει τίτλο «ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ», που αποτελεί το Ανώτερο Δημόσιο Βραβείο Τιμής.

Είναι ιδιαίτερη τιμή, αλλά και μεγάλη η συγκίνησή μου να δέχομαι από εσάς έναν ήρωα του Τσέρνομπιλ αυτό το Βραβείο Τιμής. Αισθάνομαι, όμως, ότι αυτή τη στιγμή, η απόδοση τιμής και η έκφραση ευγνωμοσύνης θα έπρεπε να είναι προς το πρόσωπό σας, δεδομένου της ηρωικής αυτοθυσίας που επιδείξατε εσείς προσωπικά και η ομάδα πιλότων της ρωσικής αεροπορίας, της οποίας τεθήκατε επικεφαλής το τραγικό εκείνο πρωινό του Σαββάτου, της 26ης Απριλίου 1986, όταν η αλυσιδωτή αντίδραση στον τέταρτο αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου προκάλεσε διαδοχικές εκρήξεις, που διέλυσαν τον αντιδραστήρα και σκόρπισαν στον αέρα τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού εκθέτοντας τη χώρα σας, την Ευρώπη και ολόκληρη την ανθρωπότητα στον κίνδυνο της ραδιενέργειας.

Εσείς και η ομάδα σας εκείνο το πρωινό κληθήκατε να αντιμετωπίσετε τη φωτιά που ξέσπασε στον αντιδραστήρα και να περιορίσετε την έκκληση ραδιενέργειας. Στόχος σας ήταν να θάψετε τον αντιδραστήρα κάτω από τόνους τσιμέντου και άμμου πετώντας με τα ελικόπτερά σας πάνω από αυτόν. Τούτο επιτελέσατε με αυτοθυσία και γνωρίζοντας τους κινδύνους στους οποίους θέτατε τη ζωή σας. Παρ’ όλο που προσβληθήκατε από μεγάλα ποσά ραδιενέργειας και χάσατε 11 κιλά από το βάρος σας, εξακολουθήσατε να διευθύνετε τις ενέργειες των υφισταμένων σας, και μόνο μετά το κλείσιμο του κατεστραμμένου αντιδραστήρα βγήκατε από την μολυσμένη περιοχή.

Αργότερα, και παρά τις βαριές συνέπειες της προσβολής σας από τη ραδιενέργεια, εξακολουθήσατε να υπηρετείτε την Πολεμική Αεροπορία.

Αγαπητέ μου κύριε Αντόσκιν,

Επιθυμώ βαθύτατα να Σάς ευχαριστήσω και να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας μας και του λαού μας για τον ηρωισμό που επιδείξατε εσείς και η ομάδα σας.

Σας ευχαριστώ, ακόμη, και για την τιμή που μού κάνατε. Αισθάνομαι, όμως, ότι η έκφραση αυτή αγάπης και τιμής προς στο πρόσωπό μου, δεν ανήκει μόνο σε μένα αλλά ιδιαιτέρως στην Εκκλησία τού Αποστόλου Βαρνάβα, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ καθώς και στο χριστεπώνυμο πλήρωμά Της.

Η αγάπη τού Θεού μάς κατέστησε Ποιμένες δια να ποιμαίνουμε τον περιούσιο λαό του, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, φύλου. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια οφείλομε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, καθοδηγώντας το χριστεπώνυμο πλήρωμά μας στο δρόμο που χάραξε και βάδισε πρώτος ο Σωτήρας Χριστός, που οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών.

Οι δεσμοί τού πνεύματος είναι πολύ πιο ισχυροί από τους δεσμούς τού αίματος και δια τούτο ποτέ δεν περιορίστηκα μέσα στα όρια τής Κυπριακής Εκκλησίας. Αλλά ως πυξίδα και γνώμονα όλων των ενεργειών μου και της προσφοράς μου είχα το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων, των όπου Γης ορθοδόξων πιστών.

Εάν σήμερα υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα στις σχέσεις των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που προβάλλουν πρώτον την εθνικότητα τής τοπικής τους Εκκλησίας και κατά δεύτερον λόγο τη χριστιανική τους ταυτότητα.

Ολοκληρώνοντας, εύχομαι από μέσης καρδίας, όπως ο Πανάγαθος Κύριος, Σας στηρίζει και σας χαρίζει υγεία, έτη πλείστα, και ευόδωση των ευγενικών Σας στόχων.

Ευχέτης προς Κύριον

+ ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
21 Μαρτίου 2012.