3/4/12

Δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της επιστροφής των τοιχογραφιών του Αγ. Ευφημιανού Λύσης

Ο επαναπατρισμός των τοιχογραφιών του Αγίου Ευφημιανού, Λύσης




Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012, στην Αίθουσα Α΄ του Βυζαντινού Μουσείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος μίλησε στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. αναφορικά με την επιστροφή στην Κύπρο των τοιχογραφιών του Αγίου Ευφημιανού των κατεχόμενων κοινοτήτων της Λύσης, από το Ίδρυμα Μενίλ στο Χιούστον του Τέξας, των Η.Π.Α.

Στη συνέχεια, έγινε η παρουσίαση των τοιχογραφιών στο παρεκκλήσιο, που ανεγέρθηκε για τη φιλοξενία και την έκθεση τους στο κοινό. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις περίφημες τοιχογραφίες δείγμα των βυζαντινών θησαυρών της πατρίδας. όλοι ήσαν συγκινημένοι για την επιστροφή των τοιχογραφιών στην πατρίδα και ευχήθηκαν σύντομα σε συνθήκες ελευθερίας, να επιστραφούν στο Τουρκοκρατούμενο Εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού στον Κάμπο της Μεσαορίας, στην κοινότητα της Λύσης.

Από το Γραφείo Ενημερώσεως και Επικοινωνίας,
Παύλος Χατζηπροδρομου

*************************************************

Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ του κ. Λουκά Α. Παναγιώτου:



Στο Ίδρυμα Μακαρίου εκτίθενται πλέον οι τοιχογραφίες

του Αγίου Ευφημιανού



Τη σαφέστατη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για επαναπατρισμό όλων των θησαυρών της θρησκευτικής και εκκλησιαστικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οι οποίοι έχουν κλαπεί από τις κατεχόμενες εκκλησίες της Κύπρου από Τούρκους αρχαιοκάπηλους και πωλήθηκαν στο εξωτερικό, έδωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία της επιστροφής στην Κύπρο των τοιχογραφιών του Αγίου Ευφημιανού Λύσης.

Οι τοιχογραφίες, οι οποίες ανάγονται στον 13ο αιώνα και προέρχονται από την αψίδα και τον τρούλο του κατεχόμενου ναού, είχαν κλαπεί από τον διαβόητο Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν το 1985 και αγοράστηκαν από το Ίδρυμα Μενίλ και αφού συναρμολογήθηκαν και συντηρήθηκαν το 1988 και από το 1992 φιλοξενούντο, μετά από σχετική άδεια της κατά Κύπρον Εκκλησίας σε ειδικό παρεκκλήσι, στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στο Χιούστον του Τέξας.

Ύστερα από συντονισμένες και έντονες προσπάθειες της Εκκλησίας και των Αρχών της Δημοκρατίας, οι τοιχογραφίες επαναπατρίστηκαν και τοποθετήθηκαν για προσωρινή έκθεση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο Μουσείο του Ιδρύματος Μακαρίου Γ΄ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και στην οποία παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Συγκοινωνιών, Εκπρόσωπος της αμερικανικής Πρεσβείας, της Εισαγγελίας, του Τμήματος Αρχαιοτήτων και άλλοι, παρουσίασε τις τοιχογραφίες και ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνεργάστηκαν για επαναπατρισμό τους.

Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι «η συγκίνηση όλων θα κορυφωθεί όταν αυτές οι τοιχογραφίες επιστρέψουν στον κατεχόμενο ναό του Αγίου Ευφημιανού, όπως είναι και ο τελικός στόχος».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι «ίσως κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του ειδικά διαμορφωμένου χώρου με τις τοιχογραφίες, ώστε, όπως ανέφερε, αυτοί οι θησαυροί να επιστρέψουν στο λαό μας».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το Ίδρυμα επιθυμούσε αρχικώς να επεκταθεί η συμφωνία για κηδεμονία των εικόνων, ωστόσο η επιθυμία της Εκκλησίας ήταν να επιστρέψουν στο δικό τους χώρο. «Εγώ δεν μπορούσα να δώσω παράταση, γιατί δεν ήταν υπόθεση δική μου και επέμενα ότι η συμφωνία πρέπει να υιοθετηθεί στο ακέραιο», συνέχισε.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος έκανε λόγο για άριστες σχέσεις με το ίδρυμα Μενίλ, αναφέροντας ότι ως αντίδωρο για τη φύλαξη των εικόνων όλα αυτά τα χρόνια, ο ίδιος τους προσέφερε 5 εικόνες από τις αρχές του 20ου αιώνα για έκθεση στο Μουσείο του Ιδρύματος.

Τέλος, εξήρε τη στενή συνεργασία κράτους και Εκκλησίας για επαναπατρισμό των συγκεκριμένων εικόνων και ευχαρίστησε τα Υπουργεία Συγκοινωνιών και Εξωτερικών, αλλά και τη Νομική Υπηρεσία για τη συνδρομή τους, ώστε να έχει αίσιο τέλος η όλη διαδικασία και υπογράμμισε την κοινή προσπάθεια που γίνεται για να επιστρέψουν στην Κύπρο και άλλες εικόνες και εκκλησιαστικοί θησαυροί που κλάπηκαν από τους αρχαιοκάπηλους.

«Έχουμε κινήσει δικαστικούς αγώνες και έχουμε δαπανήσει μερικά εκατομμύρια στους αγώνες αυτούς, για να ανακαλύψουμε πού βρίσκονται όλα αυτά τα εκκλησιαστικά αντικείμενα και οι θησαυροί μας, πολλοί από τους οποίους είναι και σε ιδιωτικές συλλογές», ανέφερε.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου έκανε αναφορά στο δικαστικό αγώνα για επαναπατρισμό των εικόνων, που κλάπηκαν από τον αρχαιοκάπηλο Ντικμέν και βρίσκονται στο Μόναχο, τονίζοντας ότι αναμένεται η τελική δικαίωση και διαβεβαιώνοντας ότι ο αγώνας, που δεν είναι εύκολος, θα συνεχιστεί μέχρι και την τελική δικαίωση.

Λουκάς Α. Παναγιώτου
27 Μαρτίου 2012