11/6/12

Η Α.Μ. ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος στην Κύπρο

 Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος την Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μαζί και με άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, το Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο.
 


 Ο Προκαθημένος της Ρωσικής Εκκλησίας  πραγματοποιεί  Ειρηνική Επίσκεψη στην Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου, κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, έως τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επισήμανε ότι η Ειρηνική Επίσκεψη του Πατριάρχου Μόσχας δεν θα έχει απλά εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά θα είναι ουσιαστικού περιεχομένου.
Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Μόσχας, αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή, επισήμανε πόσο σπουδαίο είναι που αξιώνεται από το Θεό να πατήσει τα ιερά χώματα της Κύπρου. Ανέφερε, επίσης, ότι ως Προκαθήμενος έρχεται πρώτη φορά στο νησί, αλλά παλαιότερα ως Μητροπολίτης ήρθε πολλές φορές. Μάλιστα, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄ και το νυν Αρχιεπίσκοπο, ως Μητροπολίτη Πάφου. Να σημειωθεί ότι μία από τις επισκέψεις του Μόσχας Κυρίλλου ήταν ακριβώς πριν είκοσι χρόνια, το 1992, όταν συνόδευσε το μακαριστό Πατριάρχη Αλέξιο Β΄, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Εκκλησία της Κύπρου.
Τέλος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης υπογράμμισε ότι παραμένουμε πάντοτε στο πλευρό του κυπριακού λαού και εξέφρασε την ευχή η επίσκεψή του να αποδώσει καλούς καρπούς.

Από το αεροδρόμιο Λάρνακας οι δύο Προκαθήμενοι κατευθύνθηκαν προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή, το Κέντρο της παλαίφατης Εκκλησίας της Κύπρου. Εκεί πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή, πανηγυρική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και ανεπίσημο γεύμα.
 Στην υποδοχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και της συνοδείας του παρέστησαν, εκτός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και των μελών της Ιεράς Συνόδου, οι Υπουργοί Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης και Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους, εκπρόσωποι κομμάτων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κ. Στυλιανός Νάσης, ο εκπρόσωπος  του Αρχηγού της Αστυνομίας,  ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ κ. Συμεών Κεβεντζίδης, ο κλήρος της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας,  το προσωπικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και πιστοί που έσπευσαν για την υποδοχή του πνευματικού ηγέτη των ορθοδόξων αδελφών της Εκκλησίας της Ρωσίας.
Μετά την άφιξη  στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, οι αρχιερείς μετέβησαν στο Μέγα Συνοδικό, όπου πραγματοποιήθηκε σεμνή τελετή  και ακολούθησε η πανηγυρική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στο Μικρό Συνοδικό. Κατά την έναρξη της Συνεδριάσεως έγινε υποδοχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών και της συνοδείας του από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Ο άγιος Μόσχας, με προτροπή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, τέλεσε την προσευχή και ακολούθως ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας προσφώνησε τον Πατριάρχη Μόσχας, ο οποίος στη συνέχεια αντιφώνησε.
Κατά την  προσφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου,  για ακόμη μια φορά ευχαρίστησε τη Ρωσική Εκκλησία, την Κυβέρνηση και το λαό της Ρωσίας για τη συμπαράστασή τους κατά την περίοδο των προσπαθειών επιβολής, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,  του καταστροφικού σχεδίου Ανάν, ενώ, κατά  την αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Μόσχας, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, για τις πρωτοβουλίες του που αφορούν τις Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής.
Σε ανάμνηση της επισκέψεως στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Κύριλλος επέδωσε στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μια εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας.
Μετά το πέρας της συνεδριάσεως, η αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας ξεναγήθηκε στο διαμέρισμα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Ακολούθησε γεύμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Στο τέλος του ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου πίνακα ζωγραφικής, που απεικονίζει ρωσικό αγροτικό τοπίο  με ρωσικό ορθόδοξο ναό στο κέντρο.
 Μετά το ανεπίσημο γεύμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, οι δύο Προκαθήμενοι, με τη συνοδεία τους, μετέβησαν στα «Φυλακισμένα Μνήματα», την κυπριακή Βαστίλη, τα κελιά των μελλοθανάτων παλικαριών της ΕΟΚΑ και την αίθουσα της αγχόνης, με την οποία οι Άγγλοι κατακτητές έσερναν στο θάνατο τους ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59. Εκεί έτυχαν ενημέρωσης και ξενάγησης από τους αρμοδίους, όπως και στον  Τύμβο Μακεδονίτισσας, που επισκέφθηκαν στη συνέχεια.
 Και στις δύο επισκέψεις, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρώων της Κυπριακής Ελευθερίας και κατέθεσε δάφνινο στεφάνι, ως  ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες της Κύπρου.
Ο Πατριάρχης Μόσχας εξέφρασε το συγκλονισμό, τη συμπάθεια, αλλά και τη συμπαράστασή του προς το λαό της Κύπρου, που μάχεται να επιβιώσει στη γη των πατέρων του κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Συγκινημένος δήλωσε ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που του δόθηκε να επισκεφθεί και πάλι τα ολοζώντανα αυτά μνημεία του Ελληνικού Έθνους, τα οποία είναι τεκμήρια  πατριωτισμού, απαράμιλλου ηρωισμού και ακεραιότητας  χαρακτήρα των Ελλήνων αγωνιστών.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας