19/7/12

Εκδήλωση Αρχιεπισκοπής για την Κυπριακή Προεδρία

 

Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί ταυτόχρονα καθήκον και προνόμιο και η επιτυχία της είναι επιδίωξη και στόχος όλων των πολιτών της Κύπρου, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, προσφωνώντας απόψε την εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής επ’ ευκαιρία της ανάληψης από την Κυπριακής Δημοκρατίας της Προεδρίας του Συμβουλίου.



Στην ομιλία της η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι η Προεδρία μάς θέτει μπροστά σε πολλές ευθύνες, αλλά ταυτόχρονα μας παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξουμε την αξία μας, εδραιώνοντας την Κύπρο ως αξιόπιστο και εποικοδομητικό εταίρο στην ΕΕ.
Σημειώνοντας το σύνθημα της Προεδρίας για «Μια καλύτερη Ευρώπη», η ΥΠΕΞ είπε ότι πεποίθησή μας είναι πως η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από τον άνθρωπο.
«Αποτελεί καθήκον μας να βρούμε συλλογικές λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα, να προωθήσουμε την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε.
Η οικονομική κρίση, συνέχισε, απέδειξε ότι δεν είμαστε απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και ότι οι διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα στην ευρύτερη γειτονιά μας επηρεάζουν άμεσα. Γι’ αυτό είπε, στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας περιλαμβάνεται η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, η βελτίωση των σχέσεων με τις χώρες της νότιας γειτονίας καθώς και η προώθηση των αναπτυξιακών στόχων της ΕΕ.
Μιλώντας για τη συνδρομή της Εκκλησίας της Κύπρου στην Κυπριακή Προεδρία η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής και του Πρωτοσύγκελου, Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμου θα διοργανωθούν σε μεγάλο αριθμό διπλωματικών αποστολών εκδηλώσεις που θα προβάλουν την Κύπρο και τον πολιτισμό της καθ’ όλη τη διάρκεια της Προεδρίας, όπως στο Παρίσι, τη Βιέννη, τη Θεσσαλονίκη, το Βατικανό, τη Χάγη και το Βελιγράδι. Τα έξοδα των εκδηλώσεων αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου η Αρχιεπισκοπή, όπως σημείωσε, ευχαριστώντας θερμά τη βοήθεια που προσφέρει η Εκκλησία και λέγοντας ότι η συνεργασία Εκκλησίας – ΥΠΕΞ έχει επιφέρει σημαντικές επιτυχίες και οφέλη για την πατρίδα μας. «Ο στόχος μας είναι κοινός: η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η καταδίκη και ο τερματισμός της καταστροφής της, η διάσωση και ο επαναπατρισμός των πολιτιστικών μας θησαυρών».
Στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία θα είναι συμπαραστάτης για την ευόδωση των υψηλών στόχων της Κυπριακής Προεδρίας και είναι έτοιμη να παρουσιάσει και να προβάλει όλο τον πνευματικό της πλούτο μέσα στα ευρωπαϊκά δρώμενα για να καταδείξει την ιστορικότητα, την πνευματικότητα και τον διαχρονικό πολιτισμό του νησιού. «Να αποδείξει ότι η Κύπρος υπήρξε, μέσα στην ιστορία, η πύλη του Χριστιανισμού της Ευρώπης, υπήρξε δια μέσου των αιώνων μια πηγή των ευρωπαϊκών ιδεών και ότι σήμερα αποτελεί για την Ευρώπη μια ιστορική πρόκληση για εμπέδωση και εφαρμογή των αρχών, για τις οποίες ιδρύθηκε και αγωνίζεται».
Ο Χριστιανισμός, σημείωσε, «ήταν και παραμένει, με τις διαχρονικές του αξίες, ο συνδετικός κρίκος της ΕΕ. Αυτές οι αξίες επιβάλλεται να βασιλεύσουν και πάλιν σ’ ολόκληρη την Κύπρο».
Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τη μοιρασμένη πρωτεύουσα της Κύπρου και το διαχωριστικό τείχος του αίσχους που γεμίζει οδύνη το λαό, λέγοντας ότι είναι δεδομένο ότι «τα έργα του σκότους δεν διαρκούν επί πολύ. Το φως της αγάπης και η ισχύς της δικαιοσύνης θα τα ανατρέψει και η Κύπρος θα γνωρίσει και πάλιν ημέρες ειρήνης, χαράς και δημιουργικής προόδου. Αυτό είναι και το θέμα του Θεού».
Αναμφίβολα, είπε, η ίδρυση και σύσταση της ΕΕ αποτελεί για την παγκόσμια ιστορία ένα ανεπανάληπτο γεγονός εξαιρετικής σημασίας και κάνοντας αναφορά στην 9η Μαΐου του 1950 τον Γάλλο ΥΠΕΞ, Ρόμπερτ Σιούμαν και τον «πατέρα της Ευρώπης», Ζαν Μονέ, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι σήμερα η ΕΕ καλείται να βρει λύσεις στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το ζητούμενο, είπε, είναι μια Ευρώπη που να βασίζεται στην ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.
Η διέξοδος, σημείωσε, από την τρέχουσα κατάσταση, δεν μπορεί να αναζητηθεί μόνο σε οικονομικούς ή πολιτικούς παράγοντες και οι λύσεις επιβάλλεται ν’ αναζητηθούν σε πνεύμα αλληλεγγύης, αλήθειας και αγάπης.
Ενας από τους πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ανέφερε, είναι ο Χριστιανισμός, του οποίου οι ηθικές αξίες, όπως διαγράφονται μέσα από τον ευαγγελικό λόγο, συνεχίζουν να το διαμορφώνουν.
Στην εκδήλωση παρίσταντο η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Ελση Χριστόφια, οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κιτίου Χρυσόστομος, Κυρηνείας Χρυσόστομος, Κωνσταντίας Βασίλειος και Ταμασού Ησαΐας, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Χύτρων Λεόντιος και Μεσαορίας Γρηγόριος,  μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Γενικός Εισαγγελέας, κρατικοί αξιωματούχοι, επικεφαλείς διπλωματικών αποστολών των χωρών μελών της ΕΕ στην Κύπρο, κ.ά
Πηγή πληροφοριών: ΚΥΠΕ