4/7/12

Εκκλησία της Κύπρου: Ειδική τελετή με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Προεδρίας. Καθεδρικός Ναός Αγ. Ιωάννη.

 Ανακοίνωση Ιεράς Συνόδου με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Προεδρίας

 Στόν Καθεδρικό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου στήν Λευκωσία, μετά τό ἀρχιερατικό συλλείτουργο τῆς Κυριακῆς (1ης Ἰουλίου 2012) καί στό ὁποῖο συμμετείχαν ὁ Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος καί ὁ Ἐπίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, τελέστηκε δοξολογία καί ἀναπέμφθηκε δέηση μέ τήν εὐκαιρία τῆς ἀνάληψης τῆς Προεδρίας τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Συμβουλίου ἀπό τήν Κυπριακή Δημοκρατία, τήν περίοδο Ἰουλίου-Δεκεμβρίου 2012.



Στό τέλος τῆς Δοξολογίας ἀκολούθησε προσφώνηση τοῦ Μητροπολίτη Πάφου πρός τούς ἐπισήμους καί τό ἐκκλησίασμα. Ἀκολούθησαν τά μηνύματα τῆς Προτεσταντικῆς Ἐκκλησίας τῆς Δανίας (ἡ χώρα πού παραδίδει τὴν Προεδρία τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Συμβουλίου) καί τοῦ Ἰρλανδικοῦ Συμβουλίου Ἐκκλησιῶν (ἡ χώρα πού θά παραλάβει τήν Προεδρία τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Συμβουλίου τόν Ἰανουάριο τοῦ 2013). Μήνυμα τῆς Ἐπιτροπῆς Ἐκκλησία καί Κοινωνία τῆς Διάσκεψης Εὐρωπαϊκῶν Ἐκκλησιῶν, ἀνέγνωσε ἡ κα Elisavet Kitanovic.
Ἡ τελετή ὁλοκληρώθηκε μέ τό συμβολικό ἄναμμα λαμπάδας γιά τήν ἐπιτυχία τοῦ ἔργου καί τῶν στόχων τῆς Κυπριακῆς Προεδρίας.
Μετά τήν τελετή ἀκολούθησε δεξίωση στό Μέγα Συνοδικό τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς. Τήν ἐκδήλωση τίμησαν μέ τήν παρουσία τους ὁ Ὑφυπουργός τῆς Κυπριακῆς Προεδρίας κ. Ἀνδρέας Μαυρογιάννης, ἐκπρόσωπος τοῦ Προέδρου τῆς Βουλῆς, ὁ Ἀρχηγός τῆς Ἐθνικῆς Φρουρᾶς, ἐκπρόσωποι κομμάτων καί πρέσβεις κρατῶν μελῶν τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἕνωσης στήν Κύπρο.

Ακολουθεί η Προσφώνηση του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, εκ μέρους της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου:

 Προσφώνηση
του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, εκ μέρους της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου,
κατά τη Δοξολογία για την ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Εξοχότατοι εκπρόσωποι Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Εξοχότατοι Εκπρόσωποι Θεσμών και Θεσμικών Οργάνων της Ε.Ε.,
Αγαπητοί αδελφοί, εκπρόσωποι των άλλων Χριστιανικών δογμάτων στη χώρα μας,
Εντιμότατοι Εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Λαέ του Θεού περιούσιε,

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα και ευχαριστούμε από τα μύχια της ψυχής μας τον Θεό που μας αξιώνει σήμερα να ευλογούμε, στο όνομά Του, την έναρξη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκ μέρους της χώρας μας.
Η Κύπρος δέχτηκε το μήνυμα του Χριστιανισμού, πρώτη ανάμεσα στις άλλες χώρες της Ευρώπης, ήδη από το 45 μ.Χ. και κατέστη έτσι η Πύλη του Χριστιανισμού για την Ευρώπη. Δίνοντας νόημα ζωής στους πολίτες της, εδραίωσε εξ αρχής τον πολιτισμό της στις μεγάλες και διαχρονικές αξίες που διέπουν σήμερα όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Ομολογείται στις μέρες μας, από όλους, ότι η Ευρωπαϊκή ενότητα δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο σε οικονομικά κριτήρια, σε γεωπολιτικές σκοπιμότητες και εμπορικές συναλλαγές. Πρέπει να έχει πνευματικές ρίζες τα κριτήρια της να’ναι πολιτισμικά.
Καθώς ένας από τους πυλώνες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι ο Χριστιανισμός, εμείς οι θρησκευτικοί ηγέτες αλλά και όλος ο θρησκευόμενος λαός, νιώθουμε την υποχρέωσή μας να αναγνωρίσουμε αλλά και να ενδυναμώσουμε τις πνευματικές καταβολές μας. Αν παραμελήσουμε αυτές τις καταβολές μας δεν θα σβήσουμε απλώς το παρελθόν μας, αλλά θα υπονομεύσουμε και το μέλλον μας.
Στην εύσημη αυτή μέρα, που σηματοδοτεί την έναρξη της Κυπριακής προεδρίας, φέρουμε στη μνήμη μας τις πολλές και δύσκολες προσπάθειες για την οικοδόμηση της υπερεθνικής οντότητας της Ευρώπης. Κατανοούμε ότι δεν ήταν εύκολο για χώρες, που βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωπες σε πεδία των μαχών, να παραμερίσουν τις διαφορές τους. Κι εκτιμούμε το γεγονός ότι αυτοβούλως και χωρίς θέση υπεροχής του ενός κράτους επί των άλλων, σε μια πορεία σαφώς ενωτική, προχώρησαν προς έναν κοινό σκοπό. Μπόρεσαν να κατανοήσουν ότι εχθρός τους, στις αλλεπάλληλες συγκρούσεις, δεν ήταν το άλλο έθνος αλλά μια άλλη, ξένη, ιδεολογία.
Για να’μαστε, όμως, ειλικρινείς, οφείλουμε, ως πνευματικοί, και όχι πολιτικοί ηγέτες, και πέραν από κάθε υπόνοια ανάμιξης στην πολιτική, να ομολογήσουμε ότι η Ε.Ε. φαίνεται σήμερα να απομακρύνεται από τις ρίζες και τα ιδεώδη που επέβαλαν τη δημιουργία της. Κι η συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών φαίνεται να μην αναπαύεται από κάποιες τάσεις και συμπεριφορές, ή τουλάχιστον από την αδιαφορία στην τοποθέτηση επί βασικών θεμάτων εκ μέρους της Ένωσης.
Δεν αναφέρομαι μόνον στη απροθυμία αντιμετώπισης της αμφισβήτησης των Χριστιανικών συμβόλων στα σχολεία της Ευρώπης. Ούτε και στην προσπάθεια γενικότερου θρησκευτικού αποχρωματισμού της κοινωνίας. Αναφέρομαι κυρίως στην αδυναμία ευθαρσούς τοποθέτησης επί θεμάτων παραβίασης θεμελιωδών αρχών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάνω μιαν αναφορά στη χώρα μας:
Θα δείτε, αγαπητοί προσκεκλημένοι, ότι, παρόλο που η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε., ισότιμο με τα άλλα κράτη-μέλη, εμείς οι Κύπριοι, αλλά ταυτόχρονα και Ευρωπαίοι πολίτες, δεν έχουμε το δικαίωμα να διακινηθούμε ελεύθερα στην πατρίδα μας. Ούτε και να εγκατασταθούμε σ’ένα συγκεκριμένο μέρος της και να αποκτήσουμε περιουσία σ’αυτό. Αντίθετα μάλιστα. Βίαια, με τη δύναμη των όπλων, εκδιωχθήκαμε από τις πόλεις και τα χωριά μας, τις περιουσίες και τους ναούς μας. Και κρατούμαστε μακριά από αυτά. Η γη μας, μετά το εθνικό ξεκαθάρισμα που επέβαλε η Τουρκία, στο 37% της χώρας μας, εποικίζεται από ξένους που μεταφέρονται παράνομα από την Ανατολία. Οι ναοί μας-πέραν των 500-εσυλήθησαν οι περισσότεροι, όσοι δεν κατεδαφίστηκαν και δεν μετετράπησαν σε μουσουλμανικά τεμένη, ή δεν δόθηκαν για άλλες απαράδεκτες χρήσεις, αφέθησαν στο έλεος του χρόνου και καταστρέφονται. Ζητήσαμε, χωρίς καμιά πολιτική προϋπόθεση ή σκοπιμότητα, να μας επιτραπεί η επιδιόρθωσή τους αλλά συναντούμε μέχρι στιγμής άρνηση. Η πολιτιστική μας κληρονομιά, που είναι και κληρονομιά ολόκληρης της Ευρώπης, καταστρέφεται. Από την Ευρώπη περιμέναμε και περιμένουμε ευθαρσή τοποθέτηση επί βασικών θεμάτων, που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απόδοση δικαιοσύνης.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι απομακρυνόμαστε από τα ιδεώδη της Ευρώπης. Ήταν για αποφυγή τέτοιων καταστάσεων, τις οποίες εμείς βιώνουμε σήμερα στην πατρίδα μας, που οι λαοί της Ευρώπης παραμέρισαν διαφορές και προχώρησαν στην ένωσή τους. Ελπίζουμε ότι θα’ναι πρόσκαιρη αυτή η αδράνεια της Ευρώπης κι ότι σύντομα θα επανέλθει στις αρχές για τις οποίες ιδρύθηκε.
Από την πλευρά μας, ως Εκκλησία της Κύπρου, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για νάναι η προεδρία της χώρας μας αποδοτική και καρποφόρα. Η Εκκλησία βλέπει πάντα όλους τους ανθρώπους ως ίσους μεταξύ τους και εικόνες Θεού. Θεωρεί και τον εχθρόν ως πλησίον. Δεν τρέφει μισαλλοδοξία για κανέναν, ούτε και διακατέχεται από εθνικισμό ή άλλο διαιρετικό χαρακτηριστικό.
Μεταφέροντας και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, που απουσιάζει στο εξωτερικό, ευχόμαστε κάθε ευλογία στο εξάμηνο που αρχίζει σήμερα.  

Καθεδρικός Ναός Αγ.Ιωάννου,
Λευκωσία, 1 Ιουλίου 2012

Χαιρετισμοί επισήμων που διαβάστηκαν την Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012, κατά την ειδική τελετή, στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Ιωάννη,  κατά τη Δοξολογία για την ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.