21/9/12

Στο Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας


21/9/2012

Εγκαινιάστηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο κεντρικό κτίριο του Μεγάρου της Δουκίσσης Πλακεντίας, «η Τέχνη της Βιβλιοδεσίας. Από το Βυζάντιο στη Σύγχρονη Εικαστική Δημιουργία». Το σπάνιας ομορφιάς Μέγαρο ανοίγει τις πύλες του για πρώτη φορά στο κοινό ως εκθεσιακός χώρος, ύστερα από αναστηλωτικές εργασίες τριών ετών οι οποίες ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι.
Φιλοξενεί μία σημαντική έκθεση, όπου παρουσιάζονται εξαιρετικά δείγματα βυζαντινών και μεταβυζαντινών βιβλιοδεσιών που χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 19ο αιώνα. Για τον λόγο αυτόν επιστρατεύτηκαν περισσότερα από 50 σπάνια βιβλία, έργα τέχνης από τη συλλογή χειρογράφων και παλαιτύπων του Βυζαντινού Μουσείου και από την Ελληνική Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, υπό την επιμέλεια των Αναστασίας Λαζαρίδου, Νίκης Τσιρώνη και με την υποστήριξη των Κωνσταντίνου Στάικου, Μπάμπη Λέγγα και Ζήση Μελισσάκη.

Mέσα από τους κώδικες και τα έντυπα και με άξονα το εποπτικό υλικό, η έκθεση προβάλλει την εξέλιξη της τέχνης της βιβλιοδεσίας από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μέχρι τη σύγχρονη εποχή και την αναδεικνύει ως πηγή για την ιστορία, την πολιτική, την οικονομία και τα εικαστικά ρεύματα της κάθε εποχής. Αναζητώντας σημερινές αναγνώσεις για την παράδοση της τέχνης του βιβλίου, η έκθεση πλαισιώνεται από σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες, φιλοτεχνημένες από τη Βένια Δημητρακοπούλου και τον Δημήτρη Ξόνογλου. Επίσης, εκτίθενται έξι συλλεκτικά αντίτυπα του βιβλίου «Κασσιανή η Υμνωδός», φιλοτεχνημένα ένα προς ένα από τους εικαστικούς: Μάρκο Καμπάνη, Χρήστο Μαρκίδη, Χρήστο Μποκόρο, Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλο, Φωτεινή Στεφανίδου και Πάνο Φειδάκη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πλαισιώνει την έκθεση δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αγγίξει τα εργαλεία και τα υλικά της βιβλιοδεσίας. Απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά Ε’ και ΣΤ΄ Δημοτικού (τηλ. επικοινωνίας 213213 9507) και συνοδεύεται από ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Άκη Χατζηαντωνίου.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και την Ελληνική Εταιρεία Βιβλιοδεσίας και η διάρκειά της θα είναι έως τις 13 Ιανουαρίου 2013.