26/10/12

Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα Μακαριωτάτου προς τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Με την ευκαιρία της εκατοστής επετείου από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και των Νήσων του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου από τον Τουρκικό ζυγό τον Οκτώβριο του 1912, καθώς και επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος απέστειλε προς την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και προς την Α.Ε. τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά τα ακόλουθα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα, αντιστοίχως:



«Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
Κύριο Κάρολο Παπούλια
Αθήνα - Ελλάδα

Εξοχώτατε και αγαπητέ μας κ. Πρόεδρε,
Απευθύνουμε προς την Υμετέρα αγαπητή Εξοχότητα τα πλέον θερμά συγχαρητήρια της Εκκλησίας της νήσου μας και του Κυπριακού Ελληνισμού, επ’ ευκαιρία της εκατοστής επετείου από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και των Νήσων του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου από τον Τουρκικό ζυγό τον Οκτώβριο του 1912, καθώς και επ’ ευκαιρία της ένδοξης επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Το ηρωικό εκείνο πνεύμα και ο ενθουσιασμός των Βαλκανικών Πολέμων, αλλά και η  αυτοθυσία και η αυταπάρνηση, που επέδειξε ο Ελληνικός λαός έναντι των δυνάμεων του Άξονα, τον Οκτώβριο του 1940, αποτελεί στους δύσκολους τούτους καιρούς, που περνούμε τόσο ως Ελλάδα, όσο και ως Κύπρος, πηγή δύναμης και ενίσχυσης.
Ευχόμαστε, όπως η Μητέρα Πατρίδα ξεπεράσει τα σημερινά προβλήματα και τις δυσκολίες, που υπάρχουν και όπως ο όπου γης Ελληνισμός, ακολουθώντας το φωτεινό παράδειγμα, που επέδειξαν οι απαράμιλλοι Έλληνες στρατιώτες στους Βαλκανικούς Πολέμους και στην Πίνδο, δώσει και στη σημερινή πορεία του Έθνους μας κατάφαση στην ένδοξη ιστορική μας παράδοση και κληρονομιά.
  Οι αγώνες και οι θυσίες των Ελλήνων του 1912 και του 1940 εμπνέουν και τον Κυπριακό λαό, που συνεχίζει τον αγώνα για απελευθέρωση της σκλαβωμένης μας γης, για αποχώρηση των στρατευμάτων εισβολής και των εποίκων, για επανένωση της πατρίδας μας, και για επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες.

Με τις θερμές μας ευχές και την αγάπη μας
†Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ»  

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
25 Οκτωβρίου 2012.

***************************************************

«Α.Ε. Πρωθυπουργό της Ελλάδος
Κύριο Αντώνη Σαμαρά
Αθήνα - Ελλάδα

Εξοχώτατε και αγαπητέ μας κ. Πρωθυπουργέ,
Με εθνική υπερηφάνεια απευθύνουμε τα συγχαρητήρια της Εκκλησίας της Κύπρου και ολόκληρου του Κυπριακού λαού προς τους Έλληνες αδελφούς μας, επ’ ευκαιρία της εκατοστής επετείου από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και των Νήσων του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου από τον Τουρκικό ζυγό τον Οκτώβριο του 1912, καθώς και της ένδοξης επετείου του ιστορικού ΟΧΙ.
Οι Αγώνες αυτοί του Ελληνικού λαού αποτελούν το ιερό ποτήρι μέσα από το οποίο ο Κυπριακός λαός κοινωνεί τα άχραντα εθνικά νάματα. Είναι το φωτεινό ορόσημο στον αγώνα μας κατά του Τούρκου εισβολέα, ο οποίος για τριανταοκτώ τώρα χρόνια κρατεί με την υπεραριθμία και την υπεροπλία του διαιρεμένη τη νήσο μας. Οι αγώνες και οι θυσίες των Ελλήνων του 1912 και του 1940 παραδειγματίζουν και όλους εμάς σήμερα, σηματοδοτώντας το χρέος και διαγράφοντας τις ευθύνες και της δικής μας γενιάς για απελευθέρωση της σκλαβωμένης μας γης, αποχώρηση των στρατευμάτων εισβολής και των εποίκων, επανένωση της πατρίδας μας και επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες.
Δεν αμφιβάλλουμε ότι με τη βοήθεια του Θεού και τη συμπαράσταση του αδελφού Ελληνικού λαού σύντομα θα το επιτύχουμε.

Με τις θερμές μας ευχές και την αγάπη μας
†Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ»  

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
25 Οκτωβρίου 2012.