5/11/12

Συνάντηση του Μακαριωτάτου με τη Διαρκή Επιτροπή Συνενέσεως και Συνεργασίας του Π.Σ.Ε.

Η Διαρκής Επιτροπή Συνενέσεως και Συνεργασίας μεταξύ Oρθοδόξων Eκκλησιών και Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών έγινε δεκτή από την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο, την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Εκ μέρους της Επιτροπης μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος ενημέρωσε το Μακαριώτατο για το έργο της Διαρκούς Επιτροπής Συνενέσεως και Συνεργασίας μεταξύ Ορθοδόξων Εκκλησιών και Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.
Αναφέρθηκε, ο Μητροπολίτης Σασίμων, ιδιαίτερα στην παρούσα συνάντηση, που ξεκίνησε το Σάββατο, 3 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012, και φιλοξενείται απο την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας καί Αμμοχώστου, στο Παραλίμνι.
Πρόκειται για μια απο τις τακτικές συναντήσεις των μελών της Επιτροπής, την οποία αποτελούν επτά  μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Π. Σ. Ε., από την Ορθόδοξη Εκκλησία, και αντίστοιχα επτά μέλη άλλων Ομολογιών και Εκκλησιών μελών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.
Τα μέλη της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της Συνάντησης τους, στην Κύπρο, μεταξύ άλλων θεμάτων θα τους απασχολήσει κατεξοχήν η προετοιμασία της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του Π.Σ.Ε. στην Κορέα, τον Οκτώβριο του 2013.
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος παρέθεσε γεύμα στα μέλη της Επιτροπής, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Καλωσορίζοντας τους φιλοξενούμενους απο την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και την Αυστραλία, τόνισε ότι το νησί μας, στο οποίο βρίσκονται για μερικές μέρες, δεν είναι απλώς ένα διηρημένο νησί, αλλά το ένα απο τα δύο μέρη το κρατούν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, με τη βία και τη χρήση των όπλων.
Επανέλαβε για ακόμη μια φορά, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, οτι στην Κύπρο δεν υπάρχει θρησκευτικό πρόβλημα και ούτε υπήρχε στο παρελθόν και ούτε θα υπάρξει στο μέλλον. Οι μουσουλμάνοι (οι λεγόμενοι Τουρκοκύπριοι) της Κύπρου υποχρεώθηκαν απο την Τουρκία να μετακινηθούν, απο τα διάφορα μέρη της νήσου, όπου κατοικούσαν, στο Βορρά. Τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής κρατούν, για 38 χρόνια, σχεδόν το 40% του εδάφους και έδιωξαν απο τα σπίτια τους 200 χιλιάδες Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς, οι δέ Τουρκοκύπριοι, άλλοι πήγαν στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού και σχεδόν το 50% έφυγαν, για καλύτερη ζωή των οικογενειών τους, στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.
Συζητούμε, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος, για ομοσπονδιακή λύση του κυπριακού εδώ και 38 χρόνια. Η Τουρκία, δια στόματος του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, απαιτεί την ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο. Το νησί είναι πολύ μικρό για να υπάρξουν δύο κράτη.
Τέλος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, εξέφρασε τη χαρά του προς τα μέλη της Επιτροπής, που βρίσκονται στην Κύπρο, έστω και για λίγο και ταυτόχρονα, τους ευχήθηκε καλή παραμονή στο νησί και καλή επιτυχία στις εργασίες της Συναντήσεώς τους.
Παρόντες στην συνάντηση ήσαν ο κ. Γεώργιος Λαιμόπουλος, βοηθός Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής και ο φιλοξενών τη Συνάντηση στο Παραλίμνι, καθώς επίσης οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Νεαπόλεως κ. Πορφύριος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Από το Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων
Παναγιώτης Παπακυριακού