21/11/12

Τα μνημεία της Πάτρας μέσα από το γραμματόσημο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά Πατρών (Γούναρη & Νικήτα) τα Εγκαίνια της Εκθέσεως Θρησκευτικού Γραμματοσήμου, που διοργάνωσε η Μητρόπολη Πατρών σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και την Φιλοτελική Εταιρεία της πόλης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με αγιασμό και προσφώνηση από τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκεια του για όσους εργάστηκαν για την πρωτοβουλία και την ανάδειξη της τοπικής εκκλησιαστικής ιστορίας και αγιολογίας.


Ακολούθησε η επίσημη παρουσίαση του Αναμνηστικού Λευκώματος «ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΝΑΟΙ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ», δέκα Συλλεκτικών Γραμματοσήμων, Αναμνηστικού Φακέλλου αλληλογραφίας, καθώς και ειδικής Αναμνηστικής Σφραγίδος, που εξέδωσαν η Μητρόπολη και τα ΕΛ.ΤΑ. Κατά την διάρκεια της παρουσιάσεως από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν σημαντικά ιστορικά στοιχεία για τους Ναούς, θαυμάζοντας ταυτόχρονα το πλούσιο φωτογραφικό που προβαλλόταν επί οθόνης.

Το εισοσιτεσσάρων σελίδων καλαίσθητο Λεύκωμα (που περιλαμβάνει και τα δέκα Συλλεκτικά Γραμματόσημα), διατίθεται στην τιμή των 25 ευρώ, και ο Αναμνηστικός Φάκελλος (που φέρει επικολλημένο ένα συλλεκτικό γραμματόσημο, και την αναμνηστική σφραγίδα της σειράς) στην τιμή των 5 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθεύονται από τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, επί της οδού Βότση 34.
Την γενική επιμέλεια της εκδόσεως του Λευκώματος είχε ο π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Τα κείμενα και την ύλη επιμελήθηκε ο κ. Ανδρέας Αντωνόπουλος, Διδάκτωρ της Φιλολογίας, ενώ τα σχέδια του Λευκώματος, του Φακέλλου και της Αναμνηστικής Σφραγίδος, φιλοτέχνησε η κ. Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου, Καθ. Καλλιτεχνικών και Γραφίστρια. Το Λεύκωμα έχει εμπλουτισθεί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον φωτογράφο κ. Χρίστο Κοσμά, καθώς και από τα αρχεία των Ναών.

Η Έκθεση, που πραγματοποιείται στα πλαίσια των «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΩΝ 2012», είναι αφιερωμένη σε δέκα ιστορικούς Ναούς των Πατρών. Το γεγονός θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, και θα είναι ανοικτά για το κοινό από Δευτέρα έως Σάββατο, κατά τις ώρες 10:00-13:00 και 18:00-20:00.