6/11/12

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο μακαριστός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο μακαριστός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας 

Εκοιμήθη εν Κυρίω σε ηλικία 98 ετών ο μακαριστός Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας κυρός Μάξιμος.


Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κυρός Μάξιμος τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο "Lozenets" της Σόφιας, ενώ πριν λίγες ημέρες έκλεισε τα 98 του χρόνια.


Να αναφερθεί ότι ο Πατριάρχης άφησε την τελευταία του πνοή στις 03.50 τα ξημερώματα, της Τρίτης, 6 Νοεμβρίου 2012.

Ο αοίδιμος Πατριάρχης Μάξιμος γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1914 στο χωριό Όρεσακ της επαρχίας Λόβες. Αποφοίτησε από το σχολείο του χωριου του και σε ηλικία 27 ετών εκάρη μοναχός σε Μοναστήρι, πλησίον της γενέτειράς του.

Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας και το 1944 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Από το 1950 μέχρι το 1955 υπηρέτησε στο Μετόχι του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στη Μόσχα.

Στις 30 Δεκεμβρίου 1956 χειροτονήθηκε Βοηθός Επίσκοπος Βρανίτσης. Στις 30 Οκτωβρίου 1960 εξελέγη Μητροπολίτης Λοβτσού. Στις 4 Ιουλίου 1971 εξελέγη Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης Βουλγαρίας, διαδεχόμενος τον προκάτοχό του Πατριάρχη Βουλγαρίας Κύριλλο.

Ποίμανε τον ορθόδοξο λαό της Βουλγαρίας για 40 ολόκληρα χρόνια. Όπως προβλέπεται και από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, η Ιερά Σύνοδος αναμένεται σήμερα να ορίσει τον τοποτηρητή του Πατριαρχικού Θρόνου.
 Μαξίμου Αρχιερέως, αιωνία αυτού η μνήμη!


Από το Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων