6/12/12

Η ζωή του Αγ. Νικολάου μας θυμίζει ότι είναι απαραίτητη η πίστη και η πραότητα

 

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Κοζάνης, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.


Παρέστησαν εκπρόσωποι από τις τοπικές αρχές της περιοχής, των σωμάτων ασφαλείας, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Μητροπολίτης Κοζάνης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και ευχήθηκε να ελαφρύνει το βαρύ φορτίο που έχει ως Αρχιεπίσκοπος και να παραμείνει άγρυπνος φρουρός στις επάλξεις για τα δίκαια του λαού.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κοζάνης για την πρόσκληση και τόνισε πως τρεις είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν εδώ. Η εορτή του Αγίου Νικολάου, η επέτειος για τα 100 χρόνια ελευθερίας της πόλης και το γεγονός ότι ο τόπος αυτός έχει διασώσει τον πολιτισμό και την ορθοδοξία.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Νικολάου και τόνισε πως "μας θυμίζει σήμερα ότι είναι απαραίτητη η πίστη, η οποία αποτελεί το στήριγμα των ανθρώπων στις δυσκολίες". Πρόσθεσε, επίσης, πως "η απληστία μας έχει οδηγήσει στο άγχος και στη νευρικότητα. Ο άπληστος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, όσα κι αν κερδίσει, θέλει συνέχεια κι άλλα κι αυτό οδηγεί στον εγωισμό, μας κάνει να ξεχνάμε ότι ο συνάνθρωπος είναι αδελφός μας, ξεχνάμε το Θεό".

Αμέσως μετά τη λιτανεία της ιεράς εικόνος του Αγίου Νικολάου, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να μην τους πιάνει πανικός, θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους.

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος