7/12/12

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με τον Πρόεδρο του Λιβάνου

Λίγο μετά τις έντεκα το πρωί πέρασε το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής ο Πρόεδρος του Λιβάνου κος Μισέλ Σουλεϊμανή για να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριο Ιερώνυμο. Ο Πρόεδρος το Λιβάνου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Μετά την συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τον κ. Σουλεϊμανή δήλωσε μεταξύ άλλων «παρακολουθούμε και την πρόοδο και τα προβλήματα που υπάρχουν κατά καιρούς.


Σε μια δύσκολη κατάσταση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη τη Μεσόγειο. Η πορεία των πραγμάτων και των γεγονότων έχει επιδράσεις και στη δική μας ζωή και ότι συμβαίνει εκεί έχει καλό αντίκτυπο σε εμάς , εάν συμβαίνει κάτι κακό επίσης έχει αντίκτυπο σε εμάς. Η αγωνία μας είναι μεγάλη για τους Χριστιανούς της περιοχής και γενικότερα της Μεσογείου, γιατί όλο και στενεύουν τα περιθώρια και οι χώροι για τους Χριστιανούς.
Είναι ανάγκη οι πολιτείες και οι Θρησκευτικοί ταγοί να αγωνιστούν όσο μπορούν περισσότερο για αν αμβλύνουν τις αντιπαραθέσεις». Ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στην εκδημία του Πατριάρχου Αντιοχείας κυρού Ιγνατίου τόνισε « Οι Χριστιανοί είναι σε μια δύσκολη ώρα , έχουν ένα θλιβερό γεγονός γιατί εκοιμήθη ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος. Η επιθυμία μου είναι να βρίσκομαι εκεί , αλλά δυστυχώς εδώ τα πράγματα και τα γεγονότα τα εκκλησιαστικά, έχουμε Σύνοδο, δε μου επιτρέπουν να είμαι , αλλά η Σύνοδος όρισε τον εκπρόσωπου που θα παρακολουθήσει την κηδεία. Να ευχηθούμε ο Θεός να αναδείξει έναν άνθρωπο, Πατριάρχη της περιοχής Ορθόδοξο, ο οποίος μαζί με τους άλλους Χριστιανούςθα κάνουν τον αγώνα για την διευκόλυνση των πραγμάτων. Αλλά και οι πολιτικοί ηγέτες των χωρών που είναι γύρω θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να φύγει ο φανατισμός και να υπάρχει ελευθερία. Είναι μια εποχή που θέλει τη συνεργασία όλων μας. Εύχομαι από την καρδιά μου κύριε Πρόεδρε και εσείς να πρωτοστατήσετε σε αυτή τη συνεργασία , ώστε να ηρεμήσει η λεκάνη της Μεσογείου».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Λιβάνου τόνισε μεταξύ άλλων «Είμαστε χαρούμενοι που ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση των ελληνικών αρχών να επισκεφθούμε την Ελλάδα. Θεωρούμε την Ελλάδα την πρώτη κοντινή μας πύλη στην Ε.Ε. Ανέκαθεν οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν άριστες. Να μην ξεχνάμε ότι ο Κάδμος μετέφερε το αλφάβητο προς τις άλλες χώρες ερχόμενος πρώτα από την Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τη Μυθολογία έμεινε εδώ με την αδερφή του την Ευρώπη. Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την αξιόλογη Ορθόδοξη κοινότητα, αυτή την κοινότητα των Ορθοδόξων που έχασαν ένα πολύ αξιόλογο Πατριάρχη που έπαιζε ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Ήταν Πατριάρχης του διαλόγου, του ανοίγματος, και θαρραλέος συνάμα. Οι Ορθόδοξοι στο Λίβανο είναι μια κοινότητα που υιοθετεί το άνοιγμα του διαλόγου και τη δημοκρατία. Η κοινότητα αυτή δεν ανακατεύτηκε ποτέ σε πράξεις βίας. Επιφανείς πρωσοπικότητες από την Ορθόδοξη κοινότητα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο διάλογο των πολιτισμώνκαι των θρησκειών στη Μέση Ανατολή.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης